HAON lakóhelyem

2018.04.02. 13:50

A solymászok is segítik a madármentést

Hortobágy - Együttműködési megállapodást írt alá húsvétkor a Magyar Solymász Egyesület és a Madárkórház Alapítvány a vadmadármentés erősítése céljából.

Hortobágy - Együttműködési megállapodást írt alá húsvétkor a Magyar Solymász Egyesület és a Madárkórház Alapítvány a vadmadármentés erősítése céljából.

Az együttműködésnek köszönhetően a solymászok ezután a Madárkórház Alapítvány madármentő, gyógyító, megelőző, állatvédelmi, természetvédelmi, oktató-nevelő tevékenységét elismerik, koncepciójával, módszereivel egyetértenek, szakembereinek véleményét ezen témakörökben figyelembe veszik. A Magyar Solymász Egyesület tagjai a madarak mentésében - különösen ragadozómadarak tekintetében - partnerként működnek majd együtt a Madárkórház Alapítvánnyal.

Az együttműködési megállapodást a madárkórház részéről dr. Déri János igazgató, a Magyar Solymász Egyesület részéről pedig Prágay István elnök írta alá.

Az aláírás után közösen szabadon engedtek két, sérüléseiből felgyógyult egerészölyvet is.

Fotó: Konyhás István

Régi hagyományok

A solymászatnak, mint az egyetlen természetközeli és fenntartható hagyományos vadászati módnak, régmúltba visszanyúló hagyománya van hazánkban is. Az egyesület egyik legfontosabb feladata a solymászat és a szervezett solymászok érdekvédelme vadászati és természetvédelmi kérdésekben. A Magyar Solymász Egyesület segít tagjainak a természetes élőhelyekről történő vadászmadár-beszerzésben (héja és karvaly esetében), valamint koordinálja a hazai solymászati célú ragadozómadár-tenyésztést.

A Magyar Solymász Egyesület tagja a világ legnagyobb nemzetközi solymászszervezetének, az International Association for Falconry and Conservation of Birds Of Prey-nek (IAF) és a C.I.C. ragadozómadár munkacsoportjának. Az egyesület tagjai aktívan részt vesznek a hazai ragadozómadár-védelemben. A magyar solymászat 2010-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökségek nemzeti listájára is.

- Konyhás István | Madárkórház Alapítvány -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!