HAON - Kultúra

2018.11.30. 17:09

Házaspárok táncolnak az együttesben

Komádi - A huszonhét tagú Körös-Körül Néptáncegyüttes idén ünnepli megalakulásuk tízéves évfordulóját.

Komádi - A huszonhét tagú Körös-Körül Néptáncegyüttes idén ünnepli megalakulásuk tízéves évfordulóját.

A Városi Sportcsarnokban rendezett jubileumi gálán Balogh Sándor református lelkipásztor áldását követően Tóth Ferenc polgármester gratulált a csoportnak, és kiemelkedő munkájukért polgármesteri elismerő oklevelet nyújtott át Simon Sándornak, a Körös-Körül Egyesület elnökének és Tatár Árpád művészeti vezetőnek.

Sikeresek külhonban is

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntése után Lisztes Ágnes, az együttes tagja felidézte az elmúlt tíz év fontosabb történéseit: – Képek, fotók, emléklapok, cikkek, plakettek, érmék, minősítések mutatják az idő múlását és döbbentenek rá minket, mivel gazdagítottuk a közösségünket, városunkat, Hajdú-Bihar megye hírnevét.

2008. június 26-án nyolc táncolni vágyó házaspár néptáncoktatásra felkérte Tóth Zsuzsannát, aki hat éven keresztül volt művészeti vezetője a csapatnak. Ő kérte meg Tatár Árpádot, hogy segítse a táncosok munkáját. Első koreográfiájukat a helyi Szüreti Mulatságon mutatták be kitörő sikerrel. Létrehozták a jeles napokhoz fűződő önálló műsoraikat, amelyeket rendszerint március 15-én és advent utolsó vasárnapján adnak elő, persze minden alkalommal hatalmas sikerrel. A tagok számára nagyon sokat jelent a néptáncegyüttes, kikapcsolódnak és egy nagy közösséghez tartoznak. Az pedig egyedülálló, hogy többnyire házaspárok alkotják a csapatot.

Nemcsak Komádiban sikeresek, hiszen határon innen és határon túl is ismerik az együttest, többek között felléptek Budapesten a Nemzeti Vágtán, a Magyar Értékek Napján, a 40. és 42. Debreceni Virágkarneválon, Nagyváradon, a VIII. Kolozsvári Magyar Napokon. A sok munka meghozta gyümölcsét, hiszen többek között 2009-ben és 2013-ban Polgármesteri Elismerő Oklevelet kaptak, 2014-ben elnyerték a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattól az „Év civil szervezete” díjat, valamint a biharkeresztesi Bihari Református Művészeti Fesztiválon több alkalommal is elismerésekkel tértek haza.

A csoport a működése 10 éve alatt a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi táncaiból és zenéiből táplálkozott, a gálán ezt a több éves tapasztalatot mutatták be „Vándorlás végtelen utakon” címmel. A műsort a Bakator zenekar kísérte. A kétórás produkció végén meglepetésként felléptek a táncosok gyermekei is, akik már nyár vége óta gyakorolták a szilágysági táncok koreográfiáját. A záró műsor igazán megható és családias volt, ahogy az apák a lányaikkal, az anyák pedig fiaikkal járták a táncot, melyet követően állva tapsolt a nézőközönség.

- Rozsik Rita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!