HAON - Kultúra

2018.08.21. 07:58

Ünnepi mise a körösszakáli templomban

Körösszakál - Nagy Mária napi (így nevezik a Szakáliak Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevételének ünnepét) megünneplésének ünnepi miséjére gyűltek össze a településen élő hívek az ortodox templomban.

Körösszakál - Nagy Mária napi (így nevezik a Szakáliak Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevételének ünnepét) megünneplésének ünnepi miséjére gyűltek össze a településen élő hívek az ortodox templomban.

Nemcsak azért volt ez az alkalom ünnepélyes, mert az egyháznak kiemelt ünnepe, hanem azért is, mert sok nő viseli ezt a nevet az ortodoxok között ezen a településen.

Ezen az eseményen megjelentek a telepsülésen lakó reformátusok is Répási István lelkész vezetésével.

Több településről, így Nagyváradról, Debrecenből, Berekböszörményből, Biharugráról is érkeztek hívek a településre.

Ionut Teodor Negrau a település tisztelendője ezt az alkalmat még azzal is ünnepélyesebbé tette, hogy Pop Cosmin Florentin Zsákán szolgáló tisztelendővel közösen tartották a misét. Az egyházi alkalmat Moldovan Mircea Colin kántor közreműködésével elhangzott énekek tették még színesebbé.

Pop Cosmin Florentin tisztelendő román, majd magyar nyelven elmondott prédikációjában elmondta a megjelent híveknek, hogy az emberi boldogság, a megelégedett élet nem az anyagiasság, a gazdagság függvénye. Az emberek őszinte baráti kapcsolata, egymás tisztelete, megbecsülése teheti az ember életét teljessé a földi életében.

Az ünnepi mise befejezése amikor a tisztelendő úr megszentelt kenyérrel kínálja a híeveket6, melyet ott helyben megesznek, vagy hazaviszik és odahaza éhgyomorra elfogyasztják, valamint szent kenettel a homlokukra és a kezükre áldást ad a híveknek.

Hogy mennyire fontos egyes híveknek ez a Nagy Mária ünnep, a Debrecenben lakó, volt Szakáli lakos Kindle József és felesége Goron Irén tanárnő, volt iskolaigazgató a városból a településre utazva részt vettek az ünnepi misén.

A szertartás befejeztével Ionut Teodor Negrau tisztelendő úr meghívta a misén megjelenteket ebéd elfogyasztására, mely lehetőséget adott az egymás megismerésére, beszélgetésre, barátkozásra.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!