HAON - Autó

2018.07.07. 20:13

Mindent megtesznek a berettyóújfalui buszjáratokért

Berettyóújfalu - 2012-ben megszűnt, nemrégiben újraindult a helyi buszközlekedés, az utas azonban kevés.

Berettyóújfalu - 2012-ben megszűnt, nemrégiben újraindult a helyi buszközlekedés, az utas azonban kevés.

A helyi járat indulásának előzményeiről Muraközi István polgármester beszélt. Évekkel ezelőtt a Hajdu Volán Zrt. kérte a helyi önkormányzatot, hogy járuljon hozzá az üzemeltetési költségekhez, a szolgáltatás fenntartása miatt. Ezt akkor az önkormányzat költségvetése nem engedhette meg. Így a helyi autóbusz közlekedést kiváltották a helyközi járatok, amelyek gyakorlatilag ugyanazokon a megállóhelyeken álltak meg. Ennek ellenére a helyi járatú buszközlekedés megszüntetése nagy felháborodást keltett. Néhány év elteltével életre keltették a közlekedési szolgáltatást, méghozzá több megálló létesítésével, szélesebb kör számára elérhetőbben. Az utasforgalom azonban nem növekszik – tudtuk meg Muraközi Istvántól, aki azzal folytatta, hogy céljuk a buszközlekedés életben tartása.

Megszüntettük a vasárnapi közlekedést a kevés utas miatt. Biztosan idő kell ahhoz, hogy a diákok, az idősek és a dolgozók vissza tudjanak szokni a helyi járat igénybe vételéhez. Az árak olcsóak és gyakran jár a helyi jármű, valamint hozzátette, rendszeresen figyelembe veszik a lakosság igényeit a járatok útvonalával és időpontjával kapcsolatban. Jelenleg évi három millió forinttal az önkormányzat hozzá is járul a fenntartáshoz."

Fél, hogy elkésik

A helyközi autóbusz megállóban – ahol a helyi járat is megáll – megkérdeztünk néhány várakozót, hogy mi a véleménye az újraindított helyi buszjáratról. A többség elmondta, hogy a beinduláskor sokan használták, de most már kevesebben utaznak rajta. A legnagyobb probléma a menetidővel és annak kiismerhetetlenségével van – mondták.

– Senki nem mer felszállni rá, ha valaki dolgozni vagy iskolába tart, mert attól fél, hogy nem ér oda időben. Most pedig az útfeljutások miatt lehetetlen tartani a menetidőt. Volt amikor több mint egy fél­órát vártam – mondta Maro­zsán Gyuláné nyugdíjas.

A napokban egy városi fórumot is tartottak, ahol csak kevesen jelentek meg, nagy érdektelenség fogadta a témát.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!