Hajdúdorog hírei

2018.11.19. 08:42

A főteret is felöltözteti a rég áhított körforgalom Hajdúdorogon

Hajdúdorog - A türelem körforgalmat terem, ami egyszerű döntési helyzetet teremt a sofőrnek.

Hajdúdorog - A türelem körforgalmat terem, ami egyszerű döntési helyzetet teremt a sofőrnek.

Éppen négy éve tettük fel legutóbb a kérdést: lehet-e körforgalom a hajdúdorogi városközpont veszélyes kereszteződésében? Most tudjuk megválaszolni: igen, átadták a munkaterületet, s bár november 15-tel leállt a munka, már „senki nem veheti el” a várostól ezt a hangsúlyossá váló csomópontot.

Mondhatjuk, csaknem egy évtizede szeretnének a hajdúdorogiak körforgalmat a város leginkább balesetveszélyes kereszteződésébe: a hajdúböszörményi, a hajdúnánási, a tokaji és az újfehértói út találkozásához. Jelenleg jelzőlámpa sincs a csomópontban, gyakoriak viszont a balesetek. Nagyobb stoptáblát már nemigen tudnának kitalálni oda, egy másik felirat pedig a sebességet hivatott csökkenteni, mégis, keresztek is jelzik, hogy áldozatokat is követelt a figyelmetlenség.

Általában sajnos a helyiek voltak elszenvedői a baleseteknek, pedig ők tudják, hol kell megállni; az Újfehértó irányából érkező átutazók viszont gyakran a táblát figyelmen kívül hagyva haladnak át a belvároson"

– fogalmazott Csige Tamás polgármester.

Az önkormányzat évről évre felszínen tartotta a kérést, háromezer aláírás is összegyűlt, a város pedig vállalta a tervezés költségeit. A polgármester a helyszínen megmutatta, a szennyvízcsatorna kiváltása már megtörtént.

2015-ben országszerte 5273 balesetet regisztráltak kereszteződésekben, de csak 165 történt körforgalomban. Tény, hogy jóval kevesebb körforgalom van, mint egyszerű kereszteződés, de a KSH fenti számaiból azért látszik, hogy nem lehet nem észrevenni. Az útfejlesztéseknél nagyon szívesen alkalmazzák a mérnökök a körforgalmat, mert egyszerű döntési helyzetet teremt a sofőrnek – s bár rutint igényel, különösen, ha többsávos –, átlátható, gyors és biztonságos. A településvezetők azt mondják, egy magára valamit is adó helységben bizony van legalább egy körforgalom. A hajdúdorogiaknak azonban ettől sokkal erősebb érveik voltak amellett, hogy a várost átszelő állami úton megtörténjen a beruházás.

– Indokaink között megjelöltük, hogy a szóban forgó hajdúböszörményi–újfehértói–tokaji–nánási kereszteződésben a korábbi években több súlyos, sőt halálos kimenetelű közlekedési baleset is történt. Többszöri egyeztetést folytattunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának vezetőségével, jelezvén, hogy a város centrumában veszélyes útkereszteződés nehezíti a biztonságos közlekedést – emlékeztetett Csige Tamás polgármester. A körforgalom ellen a Közút részéről sokáig felmerülő érv volt, hogy szűk a hely a csomópontban; a városvezető azonban tudott „mutatni” olyan körforgalmat, Tokajban, ami kisebb helyen épült meg. Összességében a közútkezelő nyitottan állt a felvetéshez, de a pénzhiány akadályozta az építést: mintegy 150-160 millió forintra saccolták a kivitelezést. Elvileg olcsóbb lehetne lámpa telepítése – vetették fel, de gyakorlattá mégsem vált, mert át kellett volna építeni a kereszteződést, például kanyarodósávot kellett volna kialakítani.

Csige Tamás elmondta, hónapról hónapra, évről évre felszínen tartották a témát, a lakosság pedig háromezer aláírást gyűjtött az ügy érdekében (ami a 9 ezres lakosságszám mellett igen jó arány). Sokat köszönhetnek a Közút korábbi és mostani vezetőségének, valamint Tasó László (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselőnek, aki még közlekedéspolitikai államtitkárként szorgalmazta a beruházást.

A szobrot nem zavarja

– Apró lépésekben haladtunk, először a helyi rendezési tervbe került bele a projekt, aztán a megyei is befogadta, amivel az országos projektek része lett. Mégis, amikor felhívtak, hogy belekerült abba a csomagba, ami a megvalósítás „útjára lép”, nagyon meglepett – mondta a polgármester.

A közművek kiváltása megtörtént, néhány fa ugyan „bánja” majd a beruházást, de a főtéri lovas szobor nem. Jövőre a kerékpárosok balról, az autósok pedig jobbról csodálhatják meg, amennyiben a Tokaji úton haladnak el mellette.

Biztonságosabb lesz majd iskolába, boltba s ügyet intézni menni, de talán a 2019-es advent fényét is növeli majd az új, kivilágított körforgalom.

Mégis nyert

Főtérfelújításra sosem tudtak pályázni (hol 10 ezer lakos feletti, hol 5 ezer alatti település, hol pedig csak járásközpont pályázhatott), de a közfoglalkoztatás, illetve egyéb pályázatok által folyamatosan csinosítgatták a városközpontot, s a köztéri épületek homlokzatának felújítására nyertek forrást. Végeredményben tehát a főtér-rehabilitációban, valamint a kerékpárutak összekapcsolásában is segít majd a körforgalom építése.

- Barak Beáta -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!