360 fokos videó: felnőtteket is temettek díszes, festett koporsókba

Hajdúböszörmény - Igazi kuriózumnak számítanak a hajdúböszörményi festett koporsók, melyek a helyi múzeumban megtekinthetők.

Hajdúböszörmény - Igazi kuriózumnak számítanak a hajdúböszörményi festett koporsók, melyek a helyi múzeumban megtekinthetők.

Hajdúböszörményben, a Nyugati temetőben több tulipános koporsó került elő az újratemetkezés során. Az előkerült koporsók annyira épek voltak, hogy anyagukból készítési módjukra, díszítésükre, valamint a temetkezési szokásokra lehet következtetni.

– Viszonylag épségben maradtak meg ezek a koporsók köszönhetően annak, hogy Hajdúböszörményben az 1800-as években padmalyosan temetkeztek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a sír végébe ástak egy koporsó nagyságú üreget, oda tolták be a halottat koporsóstól. Az üreget lezárták, így tehát földdel közvetlenül nem érintkezett a koporsó – tudtuk meg Szekeres Gyulától, a Hajdúsági Múzeum igazgatójától.

Nem csak gyerekeknek

A díszes koporsók mintái nagyban megegyeznek a festett bútorok motívumaival. Több asztalosműhely is ezek készítésével foglalkozott, a hajdúsági városban többek között Csiha Zsuzsanna nevéhez köthető a ládák díszítése.

– Tulipános koporsóknak is nevezik ezeket, de nem csak tulipán van rajta. Érdekes a színviláguk, a gyerek koporsóknál kétféle színezék volt; kék és fehér színű alap. A kék színű alapot a kisfiúk kapták, a lányok pedig fehéret. Összefügg minden mindennel, hiszen Hajdúböszörmény zászlaja kék-fehér – mondta el Szekeres Gyula, majd hozzátette, sokan azt hiszik, hogy csak a gyerekeket temették ilyen színes koporsókba, holott felnőtteket is helyeztek végső nyugalomra festett halottas ládákban.

Jelenleg öt koporsó van kiállítva Hajdúböszörményben, többel is rendelkezik a Hajdúsági Múzeum, azonban helyhiány miatt nem kaphat minden darab helyet a kiállítóteremben. Óvatosan kell bánni velük, hiszen olyan festékkel vannak lekezelve, ami nagyon könnyen mállik.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="4155157"]

[related-post post_id="4150230"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!