teljes megújulás

2020.08.21. 16:30

Élhetőbb, zöldebb sóházi városrész

A komplex megújulás révén biztonságosabb is lesz a lakóövezet.

20200817 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Sóház városrész illusztrációs fotók.

Fotó: Kiss Annamarie

Több módosítással legutóbb augusztus 19-re tolták ki a Faraktár, a Hajnal és a Vágóhíd utca által határolt Sóház városrész gazdaság­élénkítő környezeti megújítása, zöldfelületi rekonstrukciója ajánlattételi határidejét.

Kondipark és sportpálya

A június végén megjelent Közbeszerzési Értesítő kiírása szerint a fejlesztés célja Debrecen Sóház városrészének környezettudatos, család- és klímabarát megújítása. A projekt révén olyan infrastruktúrafejlesztés valósul meg, amely javítja az akcióterület általános környezeti állapotát, a lakókörnyezet minőségét, a közbiztonságot, valamint magántőke bevonásával hozzájárul a program gazdaságfejlesztési céljaihoz, így a városrész lakosságának megtartásához, életkörülményeinek javításához.

A felhívásban szerepel, hogy a Sóház akcióterület az elöregedett városrészekhez tartozik mind a lakosság, mind a környezet tekintetében. A zöldfelületek, a közösségi terek, a játszóterek, a sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas területek fejlesztésre szorulnak.

A tereken levő eszközök elavultak, a gyalogosút-hálózat javításra szorul. A felszíni parkolás lehetősége csekély.

Fotó: Kiss Annamarie

Biciklitárolók, játszóterek

A beruházás eredményeként megvalósul a zöldfelületek rekonstrukciója, fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés, az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése, játszóterek felújítása, kondipark és sportpálya kialakítása, utcabútorok cseréje, sétautak, járdák nyomvonal-rekonstrukciója, útburkolat javítása, kerékpártárolók kihelyezése – tájékoztat a fejlesztés részleteiről a Közbeszerzési Értesítő.

A megújított zöldterületek, parkok, játszóterek minden szempontból környezettudatos koncepcióra épülnek, alkalmasak minden korosztály számára szabadidejük minőségi eltöltéséhez. A projekt műszaki tartalmában helyet kapnak nagy felbontású, képfeldolgozó intelligenciával ellátott rendszerbe foglalt közbiztonsági kamerák, melyekkel visszaszoríthatók és megelőzhetők a lakosok biztonságérzetét csökkentő cselekmények, bűnesetek.

Fotó: Kiss Annamarie

Kukák, biztonsági kamerák

A zöldfelületi rekonstrukció mintegy 16 ezer négyzetméteren valósul meg, melyből csaknem 11 ezer négyzetméter a megújuló vagy újonnan kialakított zöldterület nagysága. A tervekben mindezeken kívül 48 fa, 7 ezer 304 cserje és évelő növény ültetése szerepel, megújul csaknem kilencezer négyzetméter füves felület. Felújítják a sportpályát, új kondipark és játszótér épül. Ezek mellett 16 új padot, 3 asztalt, 5 hulladékgyűjtőt és 10 kerékpártámaszt, valamint 3 kamerát is telepítenek.

Mindezeken kívül rendbe szedik a járdákat, megújul 682 négyzetméternyi aszfaltozott útburkolat, megközelítőleg 900 négyzetméter térkövezett járda épül, valamint több mint 200 négyzetméter beton járdalapot és tipegőkövet fektetnek le.

SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!