Hajdú-Bihar

2018.08.13. 19:09

Szociális otthonként működik a tépei kastély

Tépe - Az intézménynek várólistája is van, jelenleg közel ötven személy vár arra, hogy bekerülhessen.

Tépe - Az intézménynek várólistája is van, jelenleg közel ötven személy vár arra, hogy bekerülhessen.

A településen található kastély még az 1800-as években épült, és a nagyváradi katolikus egyház tulajdona volt. A patinás épületben jelenleg bentlakásos szociális otthon működik, 2013-ban energetikailag felújították és nyílászárókat is cseréltek. A jellege azonban megmaradt, hiszen műemlék épületről van szó.

– A kastélyt óvták az itt élő emberek, a világháborúkat is túlélte, több szakértőt is megkértünk, hogy a nagyváradi levéltárakban is nézzenek már utána a kastély történetének. Tőlük tudjuk, hogy ez az egy épület maradt meg a préposti birtokokból. Igazi ritkaságnak számít, hogy ez az épület ilyen jó állapotú, és még üzemel is – hangsúlyozta Balogh András polgármester.

Bővítésről is lehet szó

Az otthonban jelenleg nyolcvanan laknak, ebből huszonketten fogyatékossággal élnek, ötvennyolcan pedig pszichiátriai- és szenvedélybetegek, és mintegy negyvenöten dolgoznak ott. A polgármester kiemelte, igyekeznek, hogy a munkavállalók leginkább helyi lakosokból kerüljenek ki, amennyiben a szakmai végzettségük ezt megengedi.

– Az épület az önkormányzat tulajdonában van, és mi is működtetjük. Az országban egyre kevesebb ilyen létesítmény van, és mi ragaszkodunk hozzá. A jövő azonban mindenképpen a támogatott lakhatás irányába mutat, így mi is ebbe a formába szeretnénk az intézményt átalakítani, esetlegesen bővíteni. Ennek az a lényege, hogy a nagy létszámú, ötven fő feletti intézményeket ki kell szervezni családi házakba. Erre szerencsére van pályázat is, így házakat vennénk, ahová be tudjuk majd költöztetni a betegeket – részletezte.

BR


[related-post post_id="3951349"]

[related-post post_id="3951355"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!