Gazdaság

2018.01.29. 17:55

Felelősségteljes használattal nem érhet meglepetés

Debrecen - Ajánlatos résen lenni, ha nem akarjuk elveszíteni a bankszámlán tárolt pénzünket!

Debrecen - Ajánlatos résen lenni, ha nem akarjuk elveszíteni a bankszámlán tárolt pénzünket!

A 21. században már megszokott jelenség, hogy az emberek jelentős része vásárláskor a bankkártyát előnyben részesíti a készpénzzel szemben. Azonban vigyázni kell, mert kellő figyelem nélkül csalók áldozatává válhatunk.

Óvjuk a kártya adatait!

A számlacsomag és a bankkártya igénylése előtt már érdemes online tájékozódni az egyes lehetőségekről, mivel az emberek igényei ebben a helyzetben is eltérők – áll az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának levelében.

A Napló kérdéseire válaszolva kifejtették, célszerű, ha az emberek tudják, milyen szolgáltatásokat szeretnénk használni, és milyenek a vásárlási szokásaik. Kiskorúaknak nyitott folyószámla esetén pedig mindenképpen szükséges, hogy ehhez tartozzon egy szülő vagy törvényes képviselő, aki igény szerint tájékoztatást kaphat a gyermek pénzügyeivel kapcsolatban. A kártyához számos olyan adat, azonosító tartozik, amelyet nem célszerű másoknak megadni. A PIN-kód megválasztásakor érdemes kerülni az egyszerű számsorokat és személyes vonatkozású kombinációkat, mint például a születési évet, mivel ezek nem elég biztonságosak.

A pénzintézet szakemberei figyelmeztetnek:

Ha a kártya mellé PIN-kódot tartalmazó borítékot is adnak, akkor a számsor megjegyzése után érdemes a kapott borítékot megsemmisíteni vagy zárható helyre tenni. Emellett a kódot ne jegyezzük fel a noteszunkba vagy okostelefonunkba, és semmiképpen se tartsuk a kártyával egy helyen."

Hozzátették, a kártyán feltüntetett adatok, a lejárati dátum, a kártyaszám és a kártya aláírási paneljében található ellenőrző kód is mind a kártyabirtokos azonosítására szolgál. Ezeket ugyanúgy védeni kell, mint a kártya PIN-kódját, hiszen online vásárlás, szállodai foglalás esetében csak ezekre van szükség.

Rémhírek ellen

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett PayPass rendszerű kártyák, amelyek segítségével egy érintéssel tudunk fizetni. A pénzintézet munkatársai kifejtették, ma már a kártyás vásárlások kétharmadánál ezt a fizetési módot alkalmazzák, és a forgalomban lévő csaknem 9 millió bankkártyájuk közül 6 millió már támogatja a rendszert. A közösségi médiában viszont többször megjelent, hogy ezek a kártyák nem biztonságosak, ugyanis a csalók könnyen levonhatnak kisebb összegeket a tudtunk nélkül. A szakértők hangsúlyozták, ezek a kártyák is épp olyan biztonságosak, mint hagyományos társaik, a rémhíreket pedig a nagy kattintásra hajtó, reklámokkal teletűzdelt álhíroldalak terjesztették.

Óvatosan a neten

Kifejtették, a technológiát a bevezetése előtt alaposan megvizsgálták, de emellett saját szabályokat és eljárásokat is üzemeltetnek, annak érdekében, hogy a rendszer még biztonságosabb legyen. Ezeknek köszönhetően a visszaélések száma alacsony. Ha bolt helyet online áruházat választunk, ajánlott kerülni és óvatosan kezelni a nagyon kedvező és csábító ajánlatokkal kecsegtető oldalakat.

Amennyiben egy új oldalon szeretnénk vásárolni és fizetni, alaposan vizsgáljuk meg, hogy mit árul, milyen szolgáltatást nyújt, van-e részletes termékismertető, feltüntették-e a cég telephelyét, vonalas telefonszámát, e-mail-­címét, a szerződési, fizetési, illetve szállítási feltételeket. Mikor fizetünk, ellenőrizzük, hogy az elfogadott kártyák logója fel van-e tüntetve, majd hasonlítsuk össze a kártyán lévővel. Emellett figyelni kell arra is, hogy a kommunikáció titkosítva legyen, amire az URL-címben a „https” és a mellette lévő „lakat” utal.

A szakemberek szerint érdemes az apró betűs részeket is elolvasni, megnézni, hogy reklamációval hová és meddig fordulhatnak a vásárlók, milyen feltételekkel vonhatják vissza a rendeléseket, és hogyan kaphatják vissza a pénzüket.

Nem küldenek e-mailt

Ha a weboldal tele van helyesírási hibával, emellett még összecsapottnak is tűnik, akkor jobb, ha onnan nem vásárolunk, mivel valószínű, hogy ezzel csak a vásárló adatait akarják megszerezni.

A csalók a fentiek mellett gyakran szolgáltatónak vagy banknak adják ki magukat, és e-mailben küldött link által gyűjtik be az azonosítókat, amiket később felhasználhatnak. Fontos megemlíteni, hogy a bankok és a szolgáltatók soha nem küldenek e-mailben linket adatmegerősítés gyanánt.

Ilyen esetben tanácsos felvenni a szolgáltatóval vagy a bankkal a kapcsolatot, és jelezni nekik a problémát.

HBN–Balogh Réka


[related-post post_id="3745906"]

[related-post post_id="3735186"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!