Labdarúgás

2022.12.19. 15:00

Megoszlanak a vélemények Messi palástja kapcsán

Többek között a volt argentin válogatott Zabaleta sem értette miért került a kapitányra a ruhadarab.

Forrás: AFP

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát – írta az m4sport.hu. 

A volt angol, valamint argentin válogatott labdarúgók, Gary Lineker és Pablo Zabaleta a BBC szakértőiként értetlenül állnak a dolog előtt. Lineker szerint elrontottak egy „varázslatos pillanatot”, és „szégyennek” nevezte, hogy Messi argentin mezét eltakarták egy ilyen fontos pillanatban. Ezzel egyetértett Zabaleta is: „Ezt meg miért? Nincs rá magyarázat…” 

Musztafa Baig, az exeteri egyetem iszlám tanszékének tanára azonban magyarázatot adott, és jelképesnek, valamint megtiszteltetésnek tartja a történteket. Kifejtette, a bist egy tradicionális hosszú ing, palást, ami leginkább uralkodói ruhadarabnak számít, továbbá olyan különleges alkalmak során hordják, mint vőlegények az esküvőjük napján, vagy diplomások a diplomaosztó ünnepségükön. 

„A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették” – mondta. Hozzátette: kimondottan fontos pillanatokban kerül elő a bist, és a vb-döntő egy ilyen, minden szempontból megfelelő pillanat volt. Nem volt ennél megfelelőbb alkalom, hogy megtiszteljék ezzel” – nyilatkozta. Kiemelte: a palást átadása az emír részéről jelképes, kölcsönös üzenettel bírt, egyfajta kulturális fogadtatásról, valamint elfogadásról. Hozzátette: Messi azzal, hogy belebújt a bistbe, a helyi kultúrával azonosult, amit Katar számára nagyszerű dolognak nevezett, és a rendezők részéről okos húzásnak tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!