Helyi közélet

2012.10.25. 14:16

Sertés szaporító telepet adtak át Nádudvaron

Nádudvar - A HAGE most elkészült háromezer kocás sertésszaporító telepén évi 90 ezer választott malacot állítanak elő.

Nádudvar - A HAGE most elkészült háromezer kocás sertésszaporító telepén évi 90 ezer választott malacot állítanak elő.

A HAGE Zrt.-nél három évvel ezelőtt megszületett a stratégiai döntés: új sertéstenyésztési koncepcióra van szükség ahhoz, hogy önköltség és hatékonyság dolgában a társaság megőrizhesse, illetve tovább javíthassa előkelő pozícióját a legjobbak között. Az elhatározást tett követte, aminek eredményeként a napokban adták át a vadonatúj, 3 ezer kocás molnártagi sertésszaporító telepüket. És ezzel még nincs vége...

Két helyszínen

A társaság tavaly sikerrel pályázott az állattartó telep korszerűsítésére. Két helyen (Molnártagon és Hegedűs-tanyán) összesen 4,3 milliárd forint értékű fejlesztésbe kezdtek. A beruházás első ütemét, egy világszínvonalú tenyészállat-előállító telepet a napokban adtak át. A második ütem jövő év március végére készül el, melynek keretében tenyészkocasüldő és vágósertés nevelő-hízlaló épületet alakítanak ki a Hegedűs-tanyán. A most átadott létesítményt novemberben népesítik be tenyészállatokkal. Az állomány fokozatos felfuttatását követően a telep 3 ezer anyakoca otthona lesz, és 90 ezer választott malacot állít elő évente.

Elégedett hollandok

Az új telepet Európa legnagyobb holland tenyésztő szervezetével együttműködve alakították ki, és a létesítmény úgynevezett magas genetikai értékű alaptenyészetként működik majd. A kocatartó és a fiaztató épületekben a legkorszerűbb tartástechnológiát alkalmazzák. A kiemelt állategészségügyi státusz miatt a telepen dupla beléptetést alkalmaznak, a fokozott biztonság érdekében pedig a betelepítés után a telep élő állatot nem fogadhat. Ez azt jelenti, hogy a háromezres kocalétszám megtartásához szükséges tenyészkocasüldő-utánpótlást a telepen belül kell felnevelni. A beruházásokat a cégvezetés azon felismerése motiválta évekkel ezelőtt, hogy a régi sertéstelepeken a termelés hatékonysága már nem fokozható, márpedig a versenyből csak az kerülhet ki győztesen, aki a legalacsonyabb önköltség mellett a legjobb minőséget állítja elő. Noha még csak a beruházás első ütemén vannak túl, a holland partner is elismeréssel szólt arról, amit a vadonatúj nádudvari sertésszaporító telepen látott.

HBN-PA | Fotó: Molnár Péter

 

Projektadatok

Beruházás összértéke: 4,3 milliárd forint

Támogatás értéke: 1,5 milliárd forint

1. ütem beruházási értéke: 2,1 milliárd forint

2. ütem beruházási értéke: 2,2 milliárd forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában