Életstílus

2017.12.10. 11:41

A LED-lámpák használata miatt nőtt a fényszennyezés

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A várakozásokkal ellentétben egyre nagyobb a probléma a műholdképek alapján.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A várakozásokkal ellentétben egyre nagyobb a probléma a műholdképek alapján.

A LED-es világítás sem hozta el egyelőre a szép új világot. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fényszennyezés, amely nemcsak az állatok életére, hanem a növényekére és az emberére is hatással van.

Nemcsak azért, mert a 2016-ban publikált fényszennyezési atlasz szerint ma már a Föld lakóinak harmada nem látja a Tejutat, hanem számos egyéb problémát is okoz a túl sok fény. Ezért aztán sokan bizakodtak a LED-világítás elterjedésében, amely sokkal energiatakarékosabb és hatékonyabb, mint a korábbi technológiák. Sajnos azonban az elmúlt négy évben nemhogy csökkent volna, de még nőtt is a globális fényszennyezés, összesen két százalékkal.

Világosabb külvárosok

A Science Advances-ban publikált új kutatás szerint ugyanis a LED-lámpákkal megtakarított energiát új területek bevilágítására használja az emberiség, így a fényszennyezés csak nőtt az elmúlt években. Mindezt műholdképek adataiból fejtették meg. A nagyvárosok belvárosai ugyan valóban kevesebb fényt bocsátanak ki, de például sokkal világosabbak lettek az új technológiának köszönhetően könnyebben és olcsóbban bevilágítható külvárosok.

Emberek, állatok, növények

Ráadásul a műholdképek a kék fényt nem is tudják jól érzékelni, márpedig a kék fény túlzott jelenléte sokkal veszélyesebb. Többek között közrejátszik az emberben lévő melatonin nevű hormon működésében, amely az éberséget és az aluszékonyságot szabályozza. A fényszennyezés leginkább az éjszakai állatokat, rovarokat, rágcsálókat, ragadozókat veszélyezteti, és közvetve a növényzetet, hiszen beporzásukat az állatok végzik. A túl sok fény a növényeket is zavarba hozza, hiszen azok a fény mennyiségéből és minőségéből kalkulálják ki, hogy éppen milyen évszak van. Ráadásul a növényeknek sem mindegy, hogy milyen fényt kapnak: fejlődésükre, növekedésükre és színükre is hatással van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!