Életstílus

2017.02.26. 12:11

Télűző koktélok – irány a piac vagy a zöldséges!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hat kihagyhatatlan ital, ha ön is nagyon várja már a jó időt, és egy kicsit fel szeretne frissülni.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hat kihagyhatatlan ital, ha ön is nagyon várja már a jó időt, és egy kicsit fel szeretne frissülni.

Életerő koktél

Hozzávalók: 3 db paradicsom vagy 5-6 db koktélparadicsom, 1 szelet zeller, néhány bazsalikomlevél

Paradicsomot fogyasztók körében jóval alacsonyabb a stroke előfordulásának kockázata, mint azoknál, akik kevés paradicsomot fogyasztanak. A paradicsomban egy likopin nevű jótékony antioxidáns található nagy mennyiségben, amely a káros szabadgyökök megkötése révén számos betegség, köztük több daganattípus megelőzésében játszik fontos szerepet.

A vörös zöldségek segítik a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását, tehát a vérszegénység ellenszerei. A piros és vörös ételek rendkívül sok flavonoidot is tartalmaznak, ami segíti a vért megfelelő állagúan tartani, serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát.

Narancsos vitalizáló koktél

Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 narancs, 1 kis darab sütőtök, pici gyömbér

A délutáni fáradság remek felfrissítője ez az ital. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul remek immunerősítő.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának a természetes forrásai. Ennek köszönhetik narancsos árnyalatukat. Minél élénkebb a színük, annál több karotin található bennük. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabadgyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, lassítja a bőröregedést.

Napsugaras karcsúsító koktél

Hozzávalók: 1 db érett ananász

Az ananász nulla kalóriás, zsírégető hatású gyümölcs. Az ananász főleg C-vitamin forrása miatt lehet fontos. Ezen kívül remek kálium, folsav, cukor és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk. Továbbá a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet.

A sárga ételek tele vannak a legfontosabb immunvédő vitaminnal, a C-vitaminnal, mely egy igazi csodafegyver. Felvértez minket a betegségek ellen, ezen kívül elősegíti a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését is. Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, erősíti az artériák kollagén szerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.

Smaragdzöld méregtelenítő koktél

Hozzávalók: 2-3 db kígyóuborka, 1 db alma, 2-3 db zeller szál, 3-4 szál petrezselyem zöld, pici gyömbér, néhány menta és spenótlevél

Tele magnéziummal, kalciummal és káliummal, így kiváló egy erős edzés után. Ennek a zöld italnak minden egyes szereplője remek lúgosító hatással bír. Méregtelenítő hatású, és vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag, antioxidáns hatású. A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofillt tartalmaznak, lutein és indol nevű vegyi anyagok vannak bennük: nemcsak a csontokat erősítik kalciumtartalmuk miatt, de a látást is, a rák ellen pedig ugyancsak hatékonyak.

Fiatalító, szépítő, energetizáló koktél

Hozzávalók: 5 dkg áfonya, 5 dkg kékszőlő, 1 alma

Kék- illetve feketeszőlők kiváló méregtelenítő és vértisztító hatással is bírnak. Nagyon fontos, hogy komoly szellemi, vagy nehéz fizikai munkát végzők számára is ajánlott, mivel kellő energiát biztosít a szőlő a test számára a teherbíráshoz és a szellemi frissességhez. Az áfonya a bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlen, antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyök-fogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását. Kékes kékeslila zöldségek és gyümölcsök javítják a memóriát, fokozzák az agy vérellátását, helyreállítják az idegsejtek kapcsolódásait, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, az erek egészségének megőrzésére, stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet, segítik a motorikus tevékenységet, gátolják a sejtek öregedését, kiemelten an­tioxidáns hatásúak, csökkentik a rákos és kiválasztó szervi megbetegedések kialakulását.

Mennyei erdei gyümölcs vitaminbomba

Hozzávalók: 5 dkg málna, 5 dkg feketeribizli, 5 dkg szeder 1 teáskanál méz

A kékeslila színű zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásai a rezveratrol nevű antioxidánsnak és az antocianidnak köszönhetők, ezek védik a sejteket az oxidatív sérülésektől, melyek a ráncképződés kiváltói. Kutatások bizonyítják, hogy a lila zöldségek és gyümölcsök rugalmasan tartják a bőrt, mivel hozzájárulnak a szövetek egészségének megőrzéséhez. A bíbor színű növények gyorsítják az anyagcserét, méregtelenítenek, csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát, erősítik a memóriát és az immunrendszert, de gátolják a fogszuvasodást és a hajhullást, de még a narancsbőrre is jótékony hatást gyakorol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!