Életstílus

2008.04.25. 06:11

A legnépszerűbb diéták - és az orvos véleménye

<p>Nyíregyháza - Talán visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, elkezdődhet a bikiniszezon-kúra. Mazsoláztunk a legnépszerűbb diéták közül, majd Zilahi Zsolt doktort arra kértük, mondja el tanácsait.</p>

Rengeteg fogyókúra van divatban, ki a káposztalevesre, ki a krumplidiétára, ki Norbira, ki Béres Alexandrára esküszik.

Az Atkins diéta a szénhidrátok megvonására épít, a szervezetet megfosztja azoktól az élelmiszerektől, amelyek ugrásszerűen növelik a vércukorszintet. Kitalálója az első héten 4-6 kilogramm fogyást helyez kilátásba, azt követően pedig állítólag heti 500-1000 gramm a leadott súly. Ehhez nem kell testmozgást sem végezni, de persze nem árt . A program első két hetében nem fogyasztható semmiféle szénhidrát tartalmú étel, de tilalmas dolognak számítanak a gyümölcsök, és a feketelistán van a tejtermékek zöme is.

A makrobiotikus diéta

A makrobiotikus diéta szinte kizárólag szemes gabona , valamint zöldségfélék és halételek fogyasztását engedélyezi, ám a menü tofut és algát is tartalmazhat. Mindenfajta kenyér, hús és tejtermék fogyasztása tiltott. Időnként fogyasztható teljes kiőrlésű lisztből készített élesztőmentes kenyér is. A zöldségeket általában párolva fogyasztják, de hidegen sajtolt olajban történő sütés is megengedett. Ritkán levesek fogyasztása is megengedett, melyek szintén zöldségekből készíthetők. A folyadékbevitel nagy részét tiszta forrásvíz képezi, ez lehet ízesítetlen, tiszta, szénsavmentes ásványvíz. Követői heti 2-3 kilóval lehetnek könnyebbek.

A testkontroll

A testkontroll szerint délelőtt csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet szabad fogyasztani, ebédre gyümölcsöt, salátát, zöldséget, vacsorára zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább 3 órával ismét gyümölcsöt. 2-3 naponként az ebéd csak gyümölcsből álljon. Tészta, kenyér, gabona és magvak megengedhetőek ebédre vagy vacsorára. Tejtermékek, nem fogyaszthatóak. Hús pedig csak mértékkel

Elméletük alappillére az ételek szétválasztásának elve. Eszerint növényi, illetve állati táplálék nem fogyasztható egyszerre, mert így a táplálékok nem emésztődnek meg, hanem rothadásnak indulnak a bélrendszerben.

Az orvos szemével

- Önmagában nem helyes csak fogyókúráról, hanem komplex életmódváltásról kell beszélni, ahol a csökkentett kalóriabevitel mellett, az aerob mozgások - futás-kocogás, úszás, biciklizés - is szerepet játszik. A havi 1-2 kiló fogyás a javasolt. A villámfogyókúrákat, ahol havi szinten 10-15 kilótól szabadulnak meg, nem javaslom mivel hamar visszajön a leadott súly, és le is gyengülhet a szervezet, ha nincs mellette sport. Ilyenkor izom és zsírsejtett egyszerre veszítünk, pedig a testzsír leadására kell törekednünk. Az ún. ping-pong fogyókúrák az anyagcserére kifejezetten egészségtelenek. Nem helyeslem a túl egyoldalú fogyókúrákat sem, így a káposzta-leves, a tojásdiéta kerülendő, mivel szervezetünknek szüksége van számos táp- és ásványi anyagra, amelyek egyoldalú kúra esetén hiányozhatnak.

Minden étel fogyasztható, csak mértékkel. Csökkentett energiatartalmú és energiamentes élelmiszereket kell választani lehetőleg. Az életmód-váltást meg kell előznie egy alapos belgyógyászati vizsgálatnak a kórosan elhízottaknál. A mozgás nagy túlsúly esetén veszélyes az ízületekre, ezért pár kiló leadása után kezdjenek mozogni és a lehetőleg úszással kezdjenek. Úgy lehet vidám és eredményes egy fogyókúra, ha nem vesszük el magunktól az alapvető örömöket, az Atkins diéta lehet eredményes, de azért szénhidrát-bevitel szükséges, akár egy kis édesség is lehetséges csak mértékkel és mozgással. Fontos megtalálni azt a aerob mozgásformát ami örömet okoz, ugyanis olyan ún.endorfinok szabadulnak ilyenkor ami relaxál és örömet okoz - javasolta Zilahi doktor.


· Olvasóink véleménye a fogyókúráról:

Kapcsolódó cikkek:

  • Amerikai diéta
    Ez a fogyókúra ötnapos, és egyfolytában maximum háromszor szabad ismételni, utána tartsunk néhány hét szünetet. Ha a diétát betartjuk, a három hét alatt akár tíz kiló fogyást is elérhetünk.

  • Tojás-diéta
    Ha úgy gondolja, hogy itt az ideje, hogy leadjon néhány kilót, ehhez segíti önöket ezúttal a Tojás-diétát ajánljuk figyelmükbe. Na persze nem kolbászos-szalonnás rántottával, majonézes tojássalátával...

  • Francia diéta
    Nem gondolja senki, hogy a gyönyörűen karcsú francia nők így születtek, és semmit sem kell tenniük tökéletes vonalaikért.

  • Diéta vagy gyomorgyűrű, ha fogyni kell?
    Noémi levele Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy aprócska településéről érkezett: ,,Én egy 31 éves, elkeseredett lány vagyok. Súlyosan elhíztam, mely sok problémát okoz. Nem tudok aludni, szédülök, fáj a fejem és a szívem.

  • Mariah Carey diéta-tippjei
    Az énekesnő titka, az öröm-mentes bevásárlólista. Nem eszik mást, csak leveseket és halat. Mariah Carey


- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!