Életstílus

2008.03.11. 08:15

Ha mindkét szülő Alzheimer-kóros, akkor a gyereknek is nagy esélye van rá

<p>Az Alzheimer-kór, az időskori elbutulás kockázata lényegesen magasabb azoknál, akiknek mindkét szülőjük is ebben a betegségben szenvedett - állapította meg egy amerikai tanulmány. <BR /></p>

Nem csak annak nagyobb a valószínűsége, hogy ők is alzheimeresek lesznek, hanem annak is, hogy fiatalabb korban fog náluk jelentkezni a betegség.

A kutatók 111 olyan családot vizsgáltak, amelyben mindkét szülőnél diagnosztizálták az Alzheimer-kórt. Azt találták, hogy a felnőtt utódok 22,6 százalékánál jelentkezett a betegség, amelynek előfordulása a teljes lakosságban 6-13 százalék. A valóságban az arány még ennél is rosszabb lehet, mert a vizsgált családokban a nem beteg utódok csaknem 80 százaléka még 70 év alatti volt, márpedig az Alzheimer kockázata a kor előrehaladtával nő.

Az adatok szerint nem volt gyakoribb az Alzheimer azoknál, akiknek nem a szüleik, hanem csak távolabbi rokonaik szenvedtek ugyanebben a betegségben.

Viszont szembetűnően hamarabb jelentkezik az Alzheimer azoknál, akiknél a szülők is alzheimeresek, különösen akkor, ha több nemzedékben is előfordult már ez a betegség. Azoknál, akiknek csak a szüleik alzheimeresek, a betegség átlagosan 72 éves korban jelentkezik. Ha az egyik oldalon a nagyszülőknél is előfordult az Alzheimer, akkor a betegség már átlagosan 60 éves korban kezdődik. Ha pedig mindkét oldalon voltak a nagyszülők között is alzheimeresek, akkor már 57 évesen mutatkozik meg az időskori agyi degeneráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!