Életstílus

2008.03.26. 08:43

A pocakos középkorúakat jobban fenyegeti az aggkori elbutulás

<p>Akinek nagy a pocakja 40-45 éves korában, annak háromszor nagyobb esélye van az aggkori elbutulásra - derített ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmány.<BR /></p>

A közép- és időskori elhízottságot már korábban is kapcsolatba hozták több betegséggel, például az agyvérzéssel, a szívbajjal és a cukorbetegséggel. De ez az első tanulmány, amely az elhízottság és az aggkori elbutulás összefüggését vizsgálta.

Ami még érdekesebb, a kutatók azt találták, hogy azoknál is nagyobb a demencia kockázata, akik normális testsúlyúak, de deréktájon felesleges zsírpárnákkal rendelkeznek.

A vizsgálat módszere az volt, hogy nézték a demencia gyakoriságát csaknem 6.600 olyan embernél, akiről rendelkezésre álltak 36 évvel korábbról (40-45 éveskorukból) a testsúly- és zsírszövet-vastagsági adatok. A 6.600 személy 16 százalékánál alakult ki aggkori elbutulás.

Ezen belül 80 százalékkal gyakoribb volt a demencia azoknál, akik túlsúlyosak vagy kövérek voltak, de nem volt nagy pocakjuk. Viszont ugrásszerűen nőtt a kockázat a nagy pocak esetén. A nagy hasú túlsúlyosaknál 230 százalékkal volt később gyakoribb a demencia, míg a nagy hasú kövéreknél 360 százalékkal.

A hastáji zsírszövetek és az agyi betegségek kialakulása közötti összefüggések kiderítésére további kutatások szükségesek. De az amerikai szakemberek szerint ennyiből is látszik, hogy a deréktáji elhízásnak az agyra gyakorolt káros hatása már a fiatal vagy középkorú felnőtt korban kezdődik, jóval előbb, mint ahogy az elbutulás tünetei kezdenek megmutatkozni.

A kutatási beszámoló a Neurology című orvosi folyóiratban jelent meg.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!