Életstílus

2007.12.19. 12:18

Testbeszéd a felvételi beszélgetésen

<p>Az első megítélést nagymértékben befolyásolja mozgásunk, taglejtésünk, arckifejezésünk, vagyis a testbeszéd. Valójában idetartozik minden, amivel a szavakon kívül információkat közlünk magunkról. Például, elárulja, mikor vagyunk nyugodtak, ijedtek vagy sebezhetőek; hogy magabiztosak vagyunk-e vagy bizonytalanok, rámenősek, erőszakosak vagy belenyugvók.</p>

A gesztusnyelv jelzi érzelmi állapotunkat, önbizalmunkat, helyzetünket és befolyásunkat, hogy urai vagyunk-e magunknak, őszinték, rugalmasak vagy merevek vagyunk-e. A legtöbb ember, anélkül hogy ezt tanulta volna, gesztusainkból ösztönösen megérzi, hogyan viszonyulunk hozzá és magunkhoz. Pszichológusok kimutatták, hogy környezetünk az érzéseinkről és magatartásunkról szóló jelzéseket a következők alapján észleli:

7 százalékban szavainkból,

38 százalékban hangunk és

55 százalékban arckifejezésünk alapján.

Ha tehát hanglejtése vagy az arckifejezése nincs összhangban szavaival, hallgatóságára erősebben hat a nem szóbeli üzenet. Egyszerű példa erre: amikor a felvételiztető azt mondja a beszélgetésen, hogy "Nyugodtan folytassa, bőven van időnk!", de közben ujjával idegesen zongorázik a térdén, vagy sűrűn odakapja a szemét az órájára, mindenki azonnal megérzi, hogy már nem figyelnek rá teljes intenzitással.

Ami a testbeszédet illeti, keltse mindig optimista, alapvetően elégedett, kiegyensúlyozott, nyugodt, megbízható és nagy munkabírású ember benyomását. Természetes, hogy ilyenkor mindenki összeszedettnek és magabiztosnak igyekszik látszani, de ne legyen merev sem, és ne éreztesse, hogy szerepet játszik. Ne csak azokat a gesztusokat és mozdulatokat gyakorolja tudatosan, amelyek komolynak, kiegyensúlyozottnak és magabiztosnak láttatják, hanem azokat is, amelyekkel kedvességet és barátságosságot tud kifejezni. Emellett jó, ha fizikai állóképességéről is kedvező benyomást kelt, vagyis megjelenése fitt és sportos.

Bizonyos mértékig elfogadható, de kerülni kell azokat a mozdulatokat, amelyek idegességet, pótcselekvést sejtetnek. Egyes gesztusok és kézmozdulatok érdeklődést, lelkesedést jeleznek. Ezeket nem szabad teljesen mellőzni. Ugyanakkor számos mozdulat, például a fül, az orr, vagy az arc más részeinek érintése idegességet mutat, ezeket kerülni kell. A túl sok mozgás, kulcsok csörgetése elterelik a figyelmet, és gátolják abban, hogy összeszedett legyen. A széles kézmozdulatokat tanácsos mindenképpen kerülni. Ne legyen ideges, ne játsszon a kezével, ne mocorogjon, ne rázza a lábát, de ne is tegye keresztbe, és általában kerülje a túlzó viselkedést!

Nyugodtan, elengedetten ülni és figyelni nem könnyű, ha feszült vagy ideges az ember, ám ha ennek tudatában van, és magára kényszeríti a nyugalmat, az önuralmat, valóban csökkenhet a belső feszültsége.

Topjob.hu

Kapcsolódó cikkek:

Jogaink elbocsájtáskor
Hogyan viselkedjen a felvételi elbeszélgetésen?
Miért van szükség kézzel írott önéletrajzra?
Hogyan épül fel egy profi önéletrajz?

Érvek és ellenérvek az önéletrajz-írás mellett
Érdemes-e itthon nyelveket tanulni?

A kapcsolatépítés fortélyai
Megjelenés a felvételi elbeszélgetésen
Fontos az informatikai tudás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!