Szponzorált tartalom

2020.12.08. 13:48

Téli időszakban hatványozottan figyeljünk az autó kipufogójára

A téli időszakban minden gépjármű nagyobb igénybevételnek van kitéve. Ezen belül is a járművek kipufogója szenvedheti az egyik legnagyobb károsodást. Átnézzük, miért van ez és mit tehetsz, hogy ne legyen gond.

Kevés olyan alkatrész van egy autón, ami külső és belső folyamatoknak is egyszerre van kitéve olyan komoly mértékben, mint a járművek kipufogója. Éppen ezért a téli időszakban az extrém körülmények miatt megszaporodik a kipufogó javítások száma, ami nagyrészt akár elkerülhető is lett volna. Áttekintjük, hogy miért károsodnak a kipufogók és mit tehetsz, hogy meghosszabbítsd az élettartamukat.

Az autó kipufogó rendszerét számtalan külső és belső tényező károsíthatja kívül és belül is

A kipufogó károsodása

A kipufogó anyagát és rendszerét is számtalan tényező károsíthatja. Maga a kipufogórendszer akár 800 fokos hőmérsékletű gázokat vezet, amik akár 130 km/óra sebességgel áramlanak ki. Ezek komoly igénybevételt jelentenek.

Az indításkor keletkező kondenzvíz savas kémhatású és belülről rongálja a lemezeket, míg az utakon jelenlévő sár, víz és az útsózásból hátra maradt anyagok kívülről marják a kipufogó anyagát. Az utak állapota is sokat ront a rögzítéseken és tartógumikon. Nem is csoda, hogy a legtöbb leszakadt kipufogódob egy-egy kátyúba történő behajtáskor keletkezik.

A motor minden alkatrésze és a kipufogó is együtt dolgozik az autó tökéletes teljesítményéért

Miért gond ez neked?

Azon túl, hogy a leszakadt kipufogódobot akár el is hagyhatod, a kipufogó bármilyen mértékű károsodása komoly mértékben rontja a motor teljesítményét. Az autó minden része együtt dolgozik, hogy a jármű tökéletesen működjön. A kipufogórendszer hozzájárul, hogy a motorban a levegő és üzemanyag aránya optimális legyen, ami visszahat a motor üzemanyag fogyasztására és teljesítményére. A károsodott kipufogó emellett zaj és károsanyag kibocsátásával károsítja a környezetet.

Hogyan előzd meg a kipufogó károsodását?

Fontos a motor általános karbantartása, hiszen a motorban keletkező gázok áramlanak ki a katalizátoron és a kipufogódobokon, így azok összetétele nagyban befolyásolja a kipufogó állapotát. A gyertyák és légszűrők megfelelő működése pedig meghosszabbítja a katalizátor élettartamát.

Bánjunk óvatosan az adalékanyagokkal, mert ezek ólomtartalma szintén károsan hat a katalizátor élettartamára.

Cseréljünk gyakrabban motorolajat, ha csak rövid utakra használjuk az autót. A részecskeszűrő regenerálása nem indul meg, ha a motor hőfoka nem elegendő, ehhez pedig legalább fél órás folyamatos üzemidő szükséges.

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!