Életmód

2018.07.15. 18:05

A ragyogó bőrért

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk ápolása is nagyobb odafigyelést igényel.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk ápolása is nagyobb odafigyelést igényel.

Nyáron elengedhetetlen a fényvédelem, azonban más apró praktikákat is be kell vetnünk, ha igazán ragyogó bőrt szeretnénk, hívja fel a figyelmet Balasi Zsófia, a NaturMed Hotel Carbona kozmetikusa.

Végezzünk alapos arctisztítást!

Állandóan felmerülő kérdés nyáron, hogy ilyenkor javasolt-e sminkelni vagy sem. A szakértő javaslata szerint vízparton, napozáskor inkább kerüljük a sminket, egyéb alkalmakkor pedig nyugodtan használjunk könnyebb állagú alapozót, púdert. Vegyük figyelembe viszont, hogy a meleg időben arcbőrünk hajlamosabb jobban bezsírosodni és mivel izzadunk, könnyebben tapad rá a por és egyéb szennyeződések. Fontos tehát, hogy időt szánjunk az arctisztításra, regenerációra. Egy alapos bőrradírozást is érdemes beiktatni hetente, hogy ne jelenjenek meg bőrhibák.

Figyeljünk oda a lábunkra is!

Talpunk, sarkunk nyáron több környezeti hatásnak van kitéve, mint máskor, ezenkívül jobban szem előtt van, így javasolt külön figyelmet fordítanunk erre a területre. Mielőtt szandált vagy papucsot húznánk, egy habkővel távolítsuk el az elhalt bőrrészeket, reszeljük le a bőrkeményedéseket vagy használjunk lábradírt. Ezután pedig kenjük be láb- és sarokápoló krémmel. Így tetőtől talpig területre szabottan széppé varázsolhatjuk bőrünket.

Mérjük fel a bőrünk állapotát!

Bőrünk egészségének és szépségének megőrzése érdekében érdemes rendszeresen felmérni annak állapotát. Már a nyaralás alatt is elvégezhetünk olyan vizsgálatot, amely kimutatja, hogy milyen a bőrünk tápanyag- és nedvesség­ellátottsága.

Az eredmény alapján pedig személyre szabott kezeléseken vehetünk részt, melyekért bőrünk garantáltan hálás lesz.

HBN


Ételek, melyek bőrproblémákat okozhatnak

Sok esetben bizonyos élelmiszerek a felelősek a bőrproblémák kialakulásáért, írja a HáziPatika.com egészségügyi portál, mely egyben tanácsokkal is szolgál.

Bőrszárazság

Mi okozza? Kávé és tea.

Miért? A kávét és teát sokan folyadékpótlás gyanánt isszák, holott mindkét ital vízhajtó hatású. Ha valaki sokat fogyaszt belőlük, megeshet, hogy az elegendő mennyiségű vízivásra már nem fordít kellő figyelmet, ez pedig dehidratáltsághoz vezethet.

Mi segíthet? Fontos, hogy minden nap megfelelő mennyiségű vizet igyunk. A szabály: egy csésze kávé után két pohár vizet, egy csésze tea után egy pohár vizet kell meginni. Emellett érdemes vízben gazdag élelmiszereket is fogyasztani, mint például uborkát, sütőtököt, zöld salátát, vagy grapefruitot.

Aknék és kivörösödött bőr

Mit okozza? Tej és egyéb tejtermékek.

Miért? A tehéntej olyan hormonokat tartalmaz, amik segítik a borjak növekedését, az emberi szervezetre viszont negatív hatással lehetnek, többek között bőrgyulladást okozhatnak. Ez pedig nem csak a laktózérzékenyeket veszélyeztetni. A tudósok régóta foglalkoznak már a témával, és úgy vélik, hogy a tehenek hormonjai megzavarják az emberi hormonrendszert.

Mi segíthet? Iktassunk ki étrendünkből a tejet és tejtermékeket, és fogyasszunk minél több, jódban gazdag élelmiszert. Ezek ugyanis segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Hajszálerek az arcon

Mit okozza? Fűszeres ételek.

Miért? A fűszeres ételek javítják az anyagcserét, növelik a szervezet hőmérsékletét és a véráramlás sebességét. Ha pedig a vér gyorsabban áramlik át a kapillárisokon, azok könnyen láthatóvá válnak a bőrön.

Mi segíthet? Figyeljünk oda arra, hogy mindig kialudjuk magunkat, kerüljük a stresszes helyzeteket és étkezzünk egészségesen.

Duzzadt táskák a szem alatt

Mi okozza? Nagy mennyiségű állati fehérje.

Miért? Magas fehérjebevitel esetén csökken a szervezet hidratáltsági szintje, hiszen sokkal több vízre van szüksége az állati fehérjékben található nagy mennyiségű nitrogén kimosásához. A sok állati fehérje lassítja az anyagcserét, ami a bőr regenerálódását is nehezíti.

Mi segíthet? Fogyasszunk kevesebb állati fehérjét és építsük be az étrendünkbe a szóját, az uborkát, az avokádót vagy éppen a brokkolit – ezek erősen lúgosító ételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!