Számítási erőmű

2019.09.21. 06:00

Bemutatták a világ leggyorsabb AI tréning klaszterét

A csillagászattól az olajkutatásig hasznát vehetik az Atlas 900-nak, a Connect kiállításon leleplezett legújabb Huawei innovációnak.

Az Atlas 900 segítségével a jövőben könnyebben lesz elérhető a mesterséges intelligencia használata a tudományos kutatás és üzleti innováció különböző területein. A vállalat a legújabb fejlesztése mellett ismertette aktuális informatikai stratégiáját is: a Huawei álláspontja szerint öt éven belül a világon használt AI-alapú számítástechnika aránya 80 százalékra nő majd.

A Huawei Connect 2019 innovációs kiállítása keretében, Sanghajban mutatta be legújabb fejlesztéseit. Az idei rendezvény témája a „Fejlett Intelligencia” volt, célja pedig egy nyitott, együttműködő, közös platform létrehozása a felhasználók és partnerek számára, amelyben mindannyian felfedezhetik az intelligens jövő új lehetőségeit.

Mesterségesintelligencia-megoldások, ahogy eddig nem láthattuk

Az Atlas 900 a Huawei elmúlt tíz évben kifejlesztett technikai erősségeire építve, ezernyi Ascend processzor erejét egyesíti magában. A klaszter mindössze 59,8 másodperc alatt oktatja a mélységi információfeldolgozásra képes ResNet-50 hálózatot, amely az AI tanítási teljesítményének mérésére szolgáló műszaki aranyszabvány. Az Atlas 900 a tesztek alapján a fenti folyamatot tíz másodperccel gyorsabban végzi el, mint a korábbi világcsúcs teljesítményt nyújtó egységek bármelyike.

A mesterséges intelligenciára épülő, számítástechnikai erőműként is tekinthető Huawei innováció új lehetőségeket biztosít a tudományos kutatás és az üzleti innováció számos területén, legyen szó a csillagászatról, az időjárás előrejelzésről, az automatizált vezetésről vagy az olaj felleléséről.

A gépi tanulás alapja lehet

A gyártó felhő alapú felületén, a Huawei Cloud-on is elindította klaszterszolgáltatásként az Atlas 900-at, így kivételes számítási ereje széles körben elérhetővé vált a felhasználók számára. A Huawei új szolgáltatásait világszerte kedvezményesen bocsátotta az egyetemek és tudományos kutatóintézetek rendelkezésére.

Az iparág számítástechnikai szemléletmódja olyan technológiákból indul ki, mint a szabályalapú, illetve a statisztikai modellek, amelyek mind a gépi tanulás (machine learning) alapját képezik. A Huawei becslései szerint a statisztika alapú számítástechnika általánossá válik majd, és az AI- alapú megoldások felhasználásának aránya öt éven belül szerte a világon elérheti akár a 80 százalékot is.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!