Debrecen hírei

2018.04.15. 16:27

Újabb összefogás az autistákért a cívisvárosban

Debrecen - Ismét megrendezték a II. Debreceni KÉK Sétát az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület és a Debreceni Ifjúsági Ház szervezésében vasárnap. Idén az Ifjúsági háztól gyalogoltak több pontot érintve a Kölcsey Központig a II. Debreceni Kék Séta az autizmussal élőkért nevű akció résztvevői.

Debrecen - Ismét megrendezték a II. Debreceni KÉK Sétát az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület és a Debreceni Ifjúsági Ház szervezésében vasárnap. Idén az Ifjúsági háztól gyalogoltak több pontot érintve a Kölcsey Központig a II. Debreceni Kék Séta az autizmussal élőkért nevű akció résztvevői.

„Vállaljátok fel őszintén a problémátokat, hiszen mindentől eltekintve teljes, egész család vagyunk.”

A múlt évben hagyományteremtő szándékkal szervezte meg kisfia által autizmusban érintett anyuka, Sipos Zsuzsanna az első sétát, amellyel Debrecen is csatlakozott az Autizmus Világnapjához. A hétvégi találkozón a tavalyi évhez viszonyítva kétszer annyi regisztrációt rögzítettek. A legtöbben kékbe öltöztek, ezzel is még hangsúlyosabbá téve a mozgalmat. A rendezvény célja, hogy a gyermekek az oktatásban kapják meg azt a fejlesztést, terápiát, amelyet a szakértői bizottság véleménye alapján indokoltnak írt le. Azok legyenek minden gyermeknek a tanítási időn belül alapellátásként biztosítva, térítésmentesen. Kapják meg a mindennapokban azt a segítséget, hogy szeretetteljes közegben fejlődhessenek, és váljanak majd minél önállóbb felnőttekké. Az ENSZ április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának, azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmusspektrum zavarra, amely 10 milliókat érint a világban. Az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben elismerjék a társadalmakat. Azzal a szándékkal, hogy az érintett családok érezzék, problémájukkal nincsenek magukra hagyva, lépjenek a közösség és sorstársaik felé.

Összefogás a jövő érdekében

Sipos Zsuzsanna, az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület elnöke, a mozgalom főszervezője 2017. április 2-án hívta fel a város figyelmét az autistákra azzal, hogy megszervezte szűk három hét alatt az első közös sétát. Az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy harcoljon az autisták szebb, élhetőbb jövőjéért, elfogadásukért. – Családban élünk, sorstársak vagyunk, autizmusban érintettek családtagjaink által. Azért vagytok itt köztünk és áltatok mellénk, hogy a gyermekeinknek élhetőbb jövőjük legyen. Vállaljátok fel őszintén ezt a problémát, hiszen attól, hogy autizmusban élő gyermekünk van, teljes egész család vagyunk. Fontos, hogy a jövő érdekében összefogjunk, egységet alkossunk. Elérjük azt, hogy a csemetéink olyan egészséges felnőttekké váljanak, hogy minél kevesebb segítséget kelljen nekik igénybe venni, az önállóság útjára térjenek – mondta a főszervező.

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!