Debrecen hírei

2018.04.07. 15:11

Egy jelölt, egy lista – két metszővonal

Hajdú-Bihar - A vasárnapi országgyűlési választásról élő tudósítást olvashatnak majd a Hajdú Online-on.

Hajdú-Bihar - A vasárnapi országgyűlési választásról élő tudósítást olvashatnak majd a Hajdú Online-on.

  • Az országgyűlési képviselők április 8-i választására Hajdú-Biharban 105 jelöltet vettek nyilvántartásba. Hét független volt, a többieket csaknem 40 jelölőszervezet indította.
  • Hazánkban ezúttal az adott szavazóhelyiségben szavazni 2018. április 8-án 6-tól 19 óráig lehet. Hajdú-Biharban csaknem 434 ezer választópolgár van, akiknek 466 szavazókört alakítottak ki.
  • Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Százhatan egyéni választókerületben szereznek mandátumot, 93-an pedig országos listán jutnak a Parlamentbe.
  • A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.

    A magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazóköri névjegyzékben az országgyűlési képviselők választására is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választópolgárként szereplő személy a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

    Lehetőség van mozgóurna igénylésére is. A kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, fogva tartása miatt gátolt választó nyújthatja be április 8-án 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

    A választópolgárok

    Hajdú-Biharban csaknem 434 ezer választópolgár van, akiknek 466 szavazókört alakítanak ki. A Debrecenhez tartozó 3 választókerületben 222,2 ezren járulhatnak urnákhoz a 204 szavazókörben. A 4-es kerületben (berettyóújfalui székhely) 92 körben voksolhat a 69,2 ezer választó.

    A szoboszlói központú 5. kerületben 71,2 ezer választó és 86 szavazókör van, míg a 6-osban (székhely: Hajdúböszörmény) a 71,3 ezer választót 84 szavazókör fogadja. A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben.

    A választópolgárnak igazolnia kell a személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját – például lakcímkártyával. A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, s az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja.

    Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, valamint a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +). A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni (a szavazólap borítékba tétele belföldi szavazás esetén – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező). Ha egy jelölt a szavazás megkezdéséig írásban lemond a jelöltségéről, akkor a nevét a szavazatszámláló bizottságok lehúzzák a szavazólapról.

    Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, akkor a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.

    Eredmény

    Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani.

    Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság legkésőbb április 14-én állapítja meg a választás egyéni választókerületi eredményét, a Nemzeti Választási Bizottság pedig legkésőbb április 27-én állapítja meg a választás országos listás eredményét.

    A vasárnapi országgyűlési választásról élő tudósítást olvashatnak majd a Hajdú Online-on.

    HBN


    [related-post post_id="3820315"]

    [related-post post_id="3820269"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!