Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.06.26. 14:58

360 fokos videó: gyomorpanaszokat okozhat az albán fagyi

Debrecen - „Az albán fagyizókban sovány tejport, vizet, aromát és színezéket használnak, s attól lesz például valami eperízű, mert eszenciát öntenek bele.”

Debrecen - „Az albán fagyizókban sovány tejport, vizet, aromát és színezéket használnak, s attól lesz például valami eperízű, mert eszenciát öntenek bele.”

Beköszöntött a nyár, a tikkasztó hőség, amikor az utcán sétálva vagy a medence partján ülve jólesik egy hideg nyalatot elfogyasztani a hűsítő gombócokból.

– A jó fagylalt akkor finom, ha természetes alapanyagokat használunk. A tejes fagylaltoknál a tej, tejszín és a cukor, a gyümölcsfagyinál pedig a felfőzött pasztörizált víz, gyümölcs és cukor a legfontosabb alapanyag. Amikor nincs szezonja a gyümölcsöknek akkor fagyasztott gyümölccsel dolgozunk – kezd bele Gara Gyula cukrászmester. – Nekem a kedvenc összeállításom a vanília-karamell, gyümölcsfagylaltokat annyira nem fogyasztok, de ha eszem, akkor az epret és a málnát választom.

A debreceni cukrászmestert azért kerestük fel, hogy válaszokat kapjunk a szokatlanul olcsón árusított, viszont hatalmas adagú, a köznyelvben albán fagyinak hívott hűsítő édesség minőségére és mibenlétére. Mint megtudtuk, a szakmának is gondot okoz a kétes hírű fagylaltozók megjelenése, az albán fagyizók mindössze pár éve csábítják színes és óriási adag fagylaltjaikkal a vásárlókat. Az „albán jelenség” onnan ered, hogy az ott dolgozók silány minőségű anyagokat használnak, melyek károsak lehetnek az egészségre. Ezekben a fagyizókban jóval több habosítót, stabilizátort és aromát tesznek a hűsítő édességbe. Például egy átlagos gombóc 4-6 dekagramm és nagyjából 250 Ft-ba kerül a hagyományos fagylaltozókban, míg az albán fagyizókban az ugyanolyan súlyú fagylalt 120-150 Ft-ért vásárolhatunk. Gara Gyula szerint fagylaltnak sem lehet nevezni, amit árusítanak.

Az albán fagyizókban sovány tejport, vizet, aromát és színezéket használnak, attól lesz például valami eperízű, mert eszenciát öntenek bele”

– mondta, majd hozzátette, olyan festékeket használnak, ami megszínezi az emberek száját és fogát, napok kellenek, hogy az elszíneződés megszűnjön. Fontos tudni, hogy olyan helyen árusítanak fagylaltot, ahol már jól menő fagylaltozó működik.

Mesterséges anyagok

– Azokon a helyeken, ahol felpúpozott magas fagylaltok vannak, az szinte biztos hogy nem úgy készül, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Irreális, ha nagy adagot adnak olcsón, valószínű levegővel van felfújatva: turmixgéppel kihabosítják, így sokszorosára növelik a térfogatát, emellett még hamuzsírt is raknak a fagyiba. A cukrászdákban elfogadható a hamuzsír, viszont sütésen kell, hogy keresztül menjen – panaszkodott Gara Gyula, s folytatta. – A fagylaltba beletett hamuzsír semmilyen sütési hőt nem ér el, sőt még lémegkötőt is tesznek bele, hogy kemény maradjon, mindezek nagyon roncsolják a gyomrot.

Ahol színes, élénk színű fagylaltot látunk, az szintén nem reális, mert például egy zöldalma nem vakító zöld belül”

– ismertette a cukrászmester az albán fagyis trükköket.

Káros az egészségre

– Fontos tudni, hogy tejből, cukorból, tejszínből készül a fagylalt, ha visszaolvasztják vagy visszafagyasztják a már kiárusított fagyit, az a legrosszabb, mert a baktériumoknak az a „legjobb” táptalaj. Elszaporodnak a benne lévő baktériumok, és evés után a gyomorban szívódnak fel. Tudtommal sajnos ezekben az albán fagyizókban így működik a fagylaltárusítás – mondta a szakember, aki szerint van megoldás a „mű-fagyi” problémára, ugyanis a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete előreláthatólag jövőre hoz egy rendeletet, miszerint csak az a termék viselhesse a fagylalt elnevezést, ami a szabványnak megfelel.


[related-post post_id="3861810"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!