Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.07. 18:43

725 éves Putnok - jubileumi ünnepség

<p>Putnok - A gömöri város önkormányzata szombaton a Bányász Művelődési Házban Putnok alapításának 725 éves évfordulója alkalmából központi ünnepséget tartott.</p>

Deczkiné Horváth Ilona, a Péczeli Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a szép számú közönséget, majd Tamás Barnabás polgármester méltatta az esemény jelentőségét, egyben a 750. évfordulóra is meghívta a jelenlevőket. Az ünneplés csak egy nap, nem állhatunk meg- hangsúlyozta.

Köszönetet mondott a gömöri város szellemi gyarapodásában érdemeket szerzett polgároknak, megemlítette ebben a kiváló tanárok szerepét, valamint azt, hogy sok sikeres ember kezdte Putnokon tanulmányait és pályafutását. Név szerint is köszöntötte dr. Ujváry Zoltán professzort, valamint a város díszpolgárait: Sarkadi Pétert és Szombati Lászlót.
Nemcsak egy városként véste be magát a történelembe Putnok, hanem mint Gömör kapuja is.

 A június 5-i trianoni gyász kapcsán szólt arról is Tamás Barnabás, hogy a nagyhatalmak 22 színtiszta magyar települést szakítottak le Gömörből. Jó sokáig tartott ez a sokk, a határnyitással szerencsére közelebb kerültünk egymáshoz, de nemcsak a határokat, a szíveket is meg kell nyitni - hangoztatta. Hogy megkapják ugyanazon jogokat, mint az itt élők. Büszkék lehetünk, hogy most egy szép kis gömöri várost láthatunk.

Több mint 400 millió forintos pályázatot nyújtunk be az integrált városfejlesztésre. 2002-ben is ezt tettük a Sajó-Rima Eurorégió létrehozásakor, immár TiszolctólTiszaújvárosig egy a célunk. A Sajó-Rima Eurorégióhoz 125 magyar és 257 szlovákiai település tartozik, és egymilliónál többen élnek itt. Felsorolta Putnok egyéb jeles évfordulóit is: most 140 éves a Soldos Emília Óvoda, a szakközépiskola 95 éves , a gimnázium 45 éves, az általános iskola pedig 80 éves. Ezt követően Tamás Barnabás a látogatók figyelmébe ajánlotta a Gömör Múzeumban megtekinthető kiállításokat, amelyek a múltat és a jelent idézik fel, és bizonyos mértékig már a jövőt is sejtetik.

Tamás István Gömör című versét Katona Kornél adta elő. Ezután bemutatták a Putnokról készült filmet.Tóth Ede A falu rossza című színművét pedig a Ködköpeny színjátszó társulat mutatta be.

B.Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!