Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.01. 12:05

Miskolci számozott utcák: "Nem konzerváljuk az ürüléket"

<p>Miskolc - Miközben patkányok szaladgálnak a házak között, és a szeméthegytől nem látni be az udvarra, addig a miskolci számozott utcák épületei helyi védettség alatt állnak.&#160;<DIA alt="Számozott utcák 2008.03.31." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Sz_mozott_utc_k_2008_03_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Számozott utcák 2008.03.31." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-patkanyok-miskolc-szamos-hazak-diosgyor_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/nem-dozerolnak-szamos-haz-miskolc-diosgyor.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Azaz, lebontani csak akkor lehet azokat, ha az önkormányzat feloldja védettségüket.
– Nem bontjuk le a házakat, de az sem megoldás, hogy konzerváljuk az ürüléket – fogalmazott Orosz Lajos alpolgármester. Hozzátette: lehet, hogy védettség alatt van a terület, de a védelem a nyomorra, a komfortnélküliségre nem vonatkozik.
Mi a terve a városnak a számozott utcákban uralkodó helyzet felszámolására? "Nem szabad hagyni, hogy a város közepén komfort nélküli lakások legyenek – válaszolta az alpolgármester. – Az önkormányzatnak azonban nincs pénze a probléma megoldására. Vállalkozót kell találni, akinek megéri megvásárolni a területet."
Tud ilyen befektetőről a város? „Van érdeklődő” – mondta.

Korábbi cikkünkkel kapcsolatban Agóra levelezőfórumunk tagja, Hircsu Ákos a következő levelet írta:„...Igaz, hogy a Szondi telepről kitelepített családok az Avas II-es ütembe lesznek költöztetve? Azért kérdezem, mert a környéken ez a hír járja és aki tud, az menekül az ingatlanjától...Ha igaz, akkor az lenne a korrekt, ha mindenki tudna róla – nehogy átverjék, ha pedig nem akkor meg kellene nyugtatni az ott élőket, hogy ne kótyavetyéljék el házukat... Várom az illetékesek választát!”
Erre Orosz Lajos későbbre ígért választ. (Délután az alpolgármesterrel ellátogatunk a számozott utcákhoz. Erről videós beszámolót is láthatnak látogatóink.)

Mégis hova költözhetnek a számozott utca lakói? Erre (is) keresik majd a választ április közepén, amikor Miskolcra látogat Kállai Ernő  kisebbségi ombudsman – mondta az alpolgármester. Az ombudsman nem csak emiatt érkezik Miskolcra, hanem azért is, hogy sok más egyéb problémáról is beszéljen a városvezetéssel. Orosz Lajos úgy fogalmazott: „Más a fővárosból beszélni a felzárkóztatásról, és más akkor, ha valaki például a számozott utcák környékén lakik, és az ottani körülmények között kell élnie.”
Arra az alpolgármester még nem tudott választ adni, hogy hova mennek majd az ott élők, ha esetleg egy befektető megvásárolja a területet.

Felszámolják...

Az önkormányzat pályázott, hogy a város három területén – köztük a számozott utcákban is – felszámolják az illegális szemétlerakást. A pályázattal 10 millió forintot nyerhetnek, és ehhez rak 5 milliót a város.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!