Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.28. 18:02

Két napig megtekinthetők Miskolcon az ősfák

<p>Miskolc - A múzeum udvarán állították ki a tavaly nyáron, a bükkábrányi külszíni bányában talált 8 millió éves ciprusokat. <dia width="900" height="700" alt="Két napig megtekinthetők Miskolcon az ősfák 2008.04.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_t_napig_megtekinthet__337_k_Miskolcon_az_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Két napig megtekinthetők Miskolcon az ősfák 2008.04.28." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/mocsari-ciprus-miskolc.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Sajtótájékoztatón köszönték meg az eddigi támogatást azoknak a kisebb - nagyobb vállalkozásoknak, amelyek önzetlenül segítették a fák megmentését. Összességében a minisztériumi, önkormányzati támogatást is beleértve eddig 32 millió forintot költöttek a leletmentésre. Veres László a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója elmondta, hogy a további munkálatokhoz még mintegy 11 millió forint hiányzik. A négy fa közül kettőt szerdán fémtartályba tesznek, ahol legalább két éven át kell ázniuk cukoroldatban, ennek elpárologtatásával nyerik majd a kristályos tartószövetet, mely hordozza várhatóan a törzset. Egy fát az épületben homokágyban hagynak, egy pedig a harmadik tartálybanvíz alá kerül.
Az első feltöltésnél, május elején 44 ezer liter vízre lesz szükség, és legfőbb kiadást jelenti a vegyszereknek a beszerzése, amely a víz algátlanításához kell. A restaurálás megkezdése előtt két napig interaktív múzeumi program keretében látogathatóak a mocsári ciprusok. Kedd délutánig várják az érdeklődőket a kiállított ősfáknál.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!