Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.08. 16:18

"Ilyenkor kicsit leporolnak bennünket"

<p>Miskolc - Április 11-e József Attila születésnapja, 1964 óta a magyar költészet napja is. Miskolci költők vallanak e napról, József Attiláról.</p>

Elsősorban születésnapnak tartja április 11-ét Zemlényi Attila miskolci költő, a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője. József Attila, "szomorú sorsú zseni" születésnapjának.

- Én úgy élem meg ezt a napot, hogy ilyenkor kicsit másként olvasom József Attilát - árulta el lapunknak a főszerkesztő. - Ilyenkor leporolnak bennünket, költőket, irodalommal foglalkozó embereket, így az érdeklődés középpontjába kerülünk. Olyan ez, mint az anyák napja, de örülök, hogy van, nagyon fontos a szerepe.

Zemlényi Attila azt vallja, a költészetre szükség van, és szükség is lesz mindig. Mint fogalmazott, a vers a lélek rezdüléseinek esszenciája szavakba öntve, amit nem lehet kiváltani semmivel. Bizonyíték erre, hogy amikor a középiskolások szerelmesek lesznek, Tóth Árpád, József Attila, Radnóti verssorait küldözgetik egymásnak SMS-ben. Ahogy a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, és a lelket a művészettel lehet megérinteni.

Szerencsés ember

József Attiláról írt gondolataival emlékezett a költészet napjára Vass Tibor, miskolci költő, a Spanyolnátha internetes irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője.

- Szerencsés ember, aki naponta legalább egyszer föl tud nőni a saját József Attilájához. És szerencsés az is, aki csak költészet napján engedheti meg magának. És szerencsés az, aki soha nem érzi meg magában József Attila szívét, mert talán védtelen lenne a kínjaival szemben, és beleroppanna akár egyetlen fontos sorának, egy milliomodnyi üzenetének megérzésébe, megértésébe.

Talán jobb nem tudnia szíve József Attilájáról annak, aki bántalmazza a szeretteit, aki bárhol gyűlöletet kelt, mert aki képes lesz majd felnőni közülük József Attila akár egyetlen fontos tanításához, azt felemésztené a bűntudat. Neki az a dolga, hogy szíve árnyoldalán éljen, s elvégezze inkább azt, amitől minden jámborabb ember irtózik - emlékezett Vass Tibor.

Költészet napi programok

Április 10. 16 óra Városi Könyvtár, Mezőkövesd
Matyóföldi költők irodalmi estje

Április 10. 16 óra Bányász Kulturális Egyesület Perecesi Közösségi Ház
"Hörpintek valódi világot..."
Költészet napi megemlékezés, József Attila verseinek elemzése

Április 11. 11 óra Lillafüred
Koszorúzási ünnepség József Attila emléktáblájánál és szobránál
Beszédet mond: Szakolczay Lajos irodalomtörténész
Szervező: Miskolc Városi Könyvtár

Április 11. 18 óra Művészetek Háza
Születésnapi Levelek
A Műút irodalmi és művészeti folyóirat költészet napi megemlékezése és lapszámbemutatója

Április 12. 17 óra Ifjúsági és Szabadidő Ház
Falcsik Mari szerzői estje
Moderátor: Berka Attila
Közreműködik: Láposi Farkas gitárművész
A vendégeket egy-egy verseskötettel és egy-egy pohár pezsgővel lepi meg a Spanyolnátha irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztősége

Április 12. II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár
13.30.kor
Zenével a költészet szolgálatában
15 óra
Karinthy Márton és Kornis Mihály új könyveikről beszélgetnek
Szervező: Műút, irodalmi, művészeti folyóirat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!