Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.11. 11:20

Vizitdíj-automata: kerti dísz vagy mementó?

<p>A vizitdíj-automatákra várhatóan áprilistól nem lesz szükség. Mi lesz a sorsuk? Az ország első vizitdíj-automatáját a megyei kórházban üzemelték be, tavaly februárban. Ezt még hét követte az intézményen belül.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/vizitdij.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Most, hogy a népszavazás eredménye eltörölte a vizitdíjat és kórházi napidíjat, ezek az automaták – várhatóan április 1.-e után – feleslegessé válnak. Mi lesz a sorsuk?

– A megyei kórházban összesen nyolc vizitdíj-automata üzemel, ezek darabját 400 ezer forintért szerezte be az intézmény – tájékoztatta lapunkat dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos. – Ezek a szerkezetek csaknem 1 millió forintba kerültek volna, de a forgalmazóval megállapodtunk, ha más egészségügyi intézményeknek is ajánljuk a gépet, akkor minden megvásárolt után 10 százalékot visszatérítenek nekünk az árból.

A vizitdíj-automaták működése a parkoló-automaták technikáján alapul – tudtuk meg. Ezért – folytatta a főigazgató főorvos – most, hogy a gépek funkciójukat vesztik, egy szoftvercsere segítségével parkolási célokra használják majd azokat. Hozzátette: szeretnék megreformálni a parkoltatást a megyei kórház területén, nem behajtási díjat szednének, hanem parkolóórákat helyeznek ki.

Lesz ezeknek az automatáknak egy másik funkciója is – tette hozzá. Mégpedig a döntéshozók emberi butaságának, és a betegek iránti érzéketlenségüknek a mementója lesz – fogalmazott. Ezt a főigazgató főorvos úgy képzeli el, hogy az automatákon jelzik majd, hogy korábban milyen feladatot láttak el.

Káosz?

Mi lesz a vizitdíj-automaták sorsa? "Kitesszük kerti dísznek" – válaszolta meg kérdésünket Zsipi Róbert, a Miskolci Egészségügyi Központ főigazgatója. Mint mondta: most tervezték, hogy a Diósgyőri Kórházba is vásárolnak egy automatát, de szerencsére, addig gondolkodtak rajta, míg szükségtelenné vált.
Az intézményben 6 automata van, valamint 5 pénzváltó, amelyet kimondottan a vizitdíj-automaták miatt vásárolt a kórház – mondta Zsipi Róbert. – Ezek összesen 10 millió forintba kerültek, és nem tudja, hogy mi lesz a sorsuk.

Esetleg parkoltatáshoz hasznosítják? Az ötlet jó – fogalmazott –, de káoszt indítana el. Hiszen, ha megszűnne a kapus fizetés, akkor arra kellene embereket felvenni, hogy a kórház területén ellenőrizzék, ki váltott jegyet, ki nem. Ezt nem vállaljuk föl, inkább eltesszük a gépeket a raktárba, vagy felkínáljuk visszavételre a forgalmazónak – magyarázta.

Szlovákiába jó lesz

Hazánkban 3-4 cég forgalmazta a vizitdíj-automatákat, köztük a Procontrol Kft. Kovács Károlytól, a cég ügyvezető igazgatójától megtudtuk: az általuk eladott gépek egy szoftvercserével átalakíthatóak parkolódíj-beszedővé, vagy betegtájékoztatóvá. De – folytatta – belépőjegyek árusítására is alkalmas, például kiállításokon, múzeumokban.

A szoftvercsere körülbelül 100 ezer forint – tudtuk meg. A cég azonban vissza is vásárolja a gépeket, de ilyen megkeresés még nem érkezett hozzájuk – mondta.

Kovács Károly azt is elmondta: Szlovákiában most vezetik be a vizitdíjat, így már onnan is érkezett megrendelés. Nem kizárt – fogalmazott –, hogy ezek az automaták, külföldön működnek majd tovább.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!