Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.12. 10:01

Májusig marad a diósgyőri traumatológia

<p>Miskolc - A diósgyőri kórház traumatológiai osztálya májusban költözhet át a megyei kórházba. Része lehet a csillagpont kórháznak, amelyre pályázik az intézmény. A csillagpont 12,5 milliárdból valósulhat meg.</p>

 A miskolci és a megyei önkormányzatok, mint a kórházfenntartók vezetői megállapodtak abban, hogy kezdeményezik a következő változtatásokat: a megyei kórházból a pszichiátriai fekvő és járóbeteg ellátás  átkerül a Miskolci Egészségügyi Központba, és diósgyőrből a traumatológia viszont átkerül majd a megyei kórházba. Mindez feladatátadási szerződés keretében történik majd a két közgyűlés döntése érelmében.

A traumatológia várhatóan csak május 1. után költözhet át a megyei kórházba – informálta lapunkat dr. Koleszár Lajos, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke. Mint mondta: a megyei közgyűlés februárban, míg a miskolci márciusban döntött az együttműködésről.

Indokok
Ezt több előzmény is indokolta. Az egyik, nevezetesen a megyei kórházba tervezett Csillagpont kórház megépítése, amely mintegy 12,5 milliárdos uniós pénzből valósulna meg – mondta az elnök. – Erre noha egyetlen  kórház pályázhat,feltétel, hogy a régió  egészségügyi szolgáltatásait össze  kell hangolni az területen működő kórházaknak. Így kell elkészíteni a pályázatot is, amelyet a Regionális Fejlesztési Tanács véleményez majd – fogalmazott.

A traumatológia költöztetésének, a megye és a megyeszékhely együttműködésének másik indoka: a traumatológiai szakmai kollégium úgy határozott, hogy az országban 10 centrumot kell kialakítani – informálta portálunkat dr. Koleszár Lajos. Hozzátette: egy-egy központnak 1 millió ember ellátását kell majd biztosítania. Egyik ilyen centrum a megyei kórházban lenne (a pályázat elnyerésével a Csillagpont kórházban), amely lefedné Miskolcot, a megyét, és vonzáskörzetét – magyarázta. 

107 vagy 159?
A csillagpont kórházzal kapcsolatban az elnök elmondta: nem mindegy, hogy a pályázat hogy készül el. Azaz – folytatta –, hogy a traumatológiát illetően  107 ágyra (amennyi most van a megyei traumatológián), vagy a diósgyőri ágyszámokkal (52) megnövelve nyújtják be a pályázatot. Amennyiben a csillagpont megépül, úgy a traumatológia egyébként is átkerülne Miskolctól, a megye finanszírozásába – tudtuk meg.

Az átköltöztetés természetesen  felvet egzisztenciális sérelmeket is – vélekedett dr. Koleszár Lajos –, amelyeket persze el lehet fogadni. De a szerződéseket látva nincs aggályom, hogy legalább a jelenlegi  színvonalon működik majd tovább a megyei kórházban a traumatológiai ellátás.  – tette hozzá. Ez pedig nemcsak a kórházak fenntartóinak érdeke, hanem valamennyi itt élő és érintett lakost szolgálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!