Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.25. 16:24

Miskolci hőerőmű: meddig nyúlik még?

<p>Miskolc - Miért nyúlik még mindig a Miskolci Fűtőerőmű megvásárlásának eddig is kacifántos ügye? Azok után, hogy a Magyar Villamos Művek „beadta a derekát”, elfogadta, hogy Miskolc a jogos vásárló. Újabb csavar.</p>

Még mindig nem került pont a Miskolci Fűtőerőmű megvásárlása kacifántos történetének végére.

Talán szerdán. Mert kedden azzal álltak fel a tárgyalás résztvevői, hogy megígérte Karl Imre, a Magyar Villamos Művek igazgatósági tagja: az MVM szerdai igazgatósági ülésén erről a kérdésről is tárgyalnak.
De mi is az a kérdés, amely még azok után is megválaszolásra vár, hogy Miskolc "harca" a fűtőerőműért győzelemmel zárult: a város megveheti az erőművet, az MVM elismeri elővásárlási jogát.

Levél a miniszterelnöknek

Emlékezetes, a Fidesz-KDNP kezdeményezésére rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze a témában Káli Sándor polgármester, és a képviselők egyöntetűen az erőmű megvásárlása, illetve amellett voksoltak, hogy Gyurcsány Ferenctől, az állami tulajdonú MVM tulajdonosi jogokat gyakorló felettesétől kérjenek segítséget. Ezután a parlamentben Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Veres János pénzügyminisztert interpellálta a kérdésben. A választ a miskolci szocialisták – egy kivételével – elfogadták, a beterjesztő nem.

Ezek után nem sokkal Káli Sándor bejelentette: Miskolc megvásárol(hat)ja az erőművet, ezzel a borsodi megyeszékhely lesz az első város az országban, amely az energetika kérdését saját kezébe veszi. Az erőmű megvásárlásával mintegy 32 ezer távfűtéses lakás, csaknem 100 ezer ember energiaellátásának minősége javulhat.
Hogy most mégis mi a baj?

Az MVM szerint

Kedden budapesti egyeztetésen vett részt – mások mellett – Szűcs Erika alpolgármester, Korózs András, a Miskolci Hőszolgáltató igazgatója, Balázs András, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági tagja, dr. Balatinácz Gábor jogtanácsos, valamint az MVM jogtanácsosa, az Elmib (a korábbi vásárlójelölt cég) több képviselője, és csatlakozott hozzájuk Karl Imre.

Az MVM álláspontja szerint lejárt az a határidő, ameddig Miskolc bemutathatta a banki dokumentumot a vásárláshoz szükséges pénz (4,4 milliárd forint) meglétéről. Arra hivatkoztak, hogy az Elmibbel kötött szerződés (ezt írja felül a miskolci elővásárlási jog) január 10-én született meg, és abban március 14-e szerepelt a bankgarancia határnapjaként. És április 14-e a fizetségé.

A miskolci érvelés

A miskolci érvelés lényege: március 6-án érkezett meg Miskolcra az MVM válasza arról, hogy elfogadja (érvényesnek tartja) a miskolci vételi ajánlatot. Tehát: ekkortól "ketyeg az óra", addig semmiféle szerződés nem volt az MVM és Miskolc között a vásárlásról. Sőt: ma sincs.

Ezen a héten egyébként aláírt banki hitelszerződése lesz a vásárlónak (Miskolcnak, azaz a Mihőnek, amely a városi tulajdonban levő Miskolc Holding tagvállalata.) Tehát Miskolc tud fizetni, ráadásul az MVM és az Elmib közötti szerződés határnapjáig.
Nos, a fentiek nyomán ígérte meg Karl Imre, hogy az MVM szerdai igazgatósági ülésén ez az ügy is szerepel a napirenden.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!