Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.06. 13:20

"Miskolc ne kapjon uniós pénzt”

<p>Miskolc - Folytatódik a miskolci szegregációs ügy. A pereskedő nem adna uniós pénzt a városnak. Az oktatási tárcának azonban más a véleménye. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/szegr.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/szegr.pdf"><B>Az oktatási tárca közleménye</B></A></p>

Sajtóközleményben reagált az Oktatási és Kulturális Minisztérium a miskolci önkormányzattal évek óta perben álló Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány megkeresésére. Az ügy előzménye, hogy az egyik napilap írása szerint az alapítvány levelet írt Hiller István oktatási és kulturális, valamint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek.

Felhívják a figyelmüket arra: jogerős bírósági ítélet mondja ki Miskolc egyik iskolájáról, hogy szegregál. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság pedig a város más iskoláit is elmarasztalta. Az alapítvány szerint, ha egy városban ilyen gyakorlat tapasztalható, akkor ne jusson uniós fejlesztési pénzekhez.

Miskolc is pályázhat, és pályázott is

A szakminisztérium közleményében azt írja, Miskolc önkormányzata a fejlesztési pénzeket a perekben nem érintett iskolák számára pályázza meg. Hozzáteszi: az Új Magyarország Fejlesztési Terv lehetőséget nyújt jelentős oktatásfejlesztési beruházásokra. Ugyanakkor ennek alapvető feltétele, hogy minden egyes pályázat kötelezően tartalmazza az esélyegyenlőségi irányelveket. Miskolc is pályázni kíván uniós forrásokra, olvasható a közleményben, az ehhez szükséges esélyegyenlőségi terv helyzetelemzését január közepén az önkormányzat elfogadta.

Az esélyegyenlőségi terv a jövőbeli feladatokat veszi számba, tehát arról szól, hogy az oktatási intézmények mit tesznek a jövőben az integrált oktatás sikerességéért.

A tervezett uniós iskola-felújítások, bővítések három általános iskolát, valamint szakiskolákat érintenek. Ezek az intézmények vállalták a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációjának megvalósítását.

Pro és kontra

A legnagyobb probléma, amit már annyiszor szóvá tettem: a bírósági határozatban nem szerepel az a megállapítás, hogy Miskolc szegregál, amit az alapítvány most is állít. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság pedig megállapítja ugyan a városban a szegregáció tényét, de azt is hozzáteszi, hogy ez nem vethető az önkormányzat szemére. Készek vagyunk lépni az esélyegyenlőség érdekében. Várunk a következő aktuális pályázatra, hogy korábbi terveinket (melyekre nem nyertünk pénzt) megvalósíthassuk. Ezek a tervek az óvodáskor előtti és óvodai fejlesztésre helyezik a hangsúlyt.
Dr. Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat oktatási osztályának vezetője

Többféleképpen lehet értelmezni a szakminisztérium közleményét. Meglep a dokumentum tartalma, mivel eddig a szaktárca azt hangoztatta: szegregáló önkormányzatok nem juthatnak uniós forrásokhoz. Ezt helyesnek is tartom az esélyegyenlőségi törvény betartatása érdekében. Az országban számtalan jó példa van a szegregáció megszüntetésére, de Miskolc önkormányzata nem hajlandó fölvállalni az integrációt. Pedig kapcsolataink révén segítséget nyújtanának ehhez. Miskolcon azonban azt mondta a polgármester, hogy ott nincs szegregáció.
Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!