Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.18. 16:00

Hiszünk a nemzet erejében, az összetartozásban - megemlékezés Szikszón

<p>Szikszó - Az önkormányzat az abaúji város főterén megtartotta az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségét. A Himnusz eléneklése után Füzesséri József, Szikszó polgármestere köszöntötte a megjelenteket.</p>

Ezután a polgármester Petőfi verséből idézett és hozzáfűzte, hogy azokat a nagy gondolatokat, melyeket elődeink megálmodtak, nekünk kell megvalósítanunk.
Ezt követően Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alelnöke ünnepi beszédet mondott.

– A rendszerváltás óta eltelt évek egyik legnagyobb vívmánya volt, hogy szabadon tiszteleghetünk egyik legnagyszerűbb nemzeti ünnepünk előtt - hangoztatta. Beszélt továbbá 1848. március 15. nemzetformáló erejéről, az igazság győzelméről, idézett Petőfitől és elmondta, hogy a nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, érzelmi és szellemi erőforrásunk.

– A polgári forradalom győzelmét az emberek összefogása vívta ki. Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták, ha összefognak, nagy dolgokra lesznek képesek. 1848 eszméje győzött a lelkekben. A szabadság ma már nem felettünk, hanem közöttünk van, és nem meghalni kell érte,hanem élhetünk a jogainkkal, a szabadság adta felelősséggel- fogalmazott Pelczné dr. Gáll Ildikó. Befejezésül azt fejtegette, hogy a forradalom egy nemzet lelkében történő változás, melyet az összetartó ereje táplál. A magyar nemzet egészének kell megmutatnunk, hogy hiszünk az erejében és az összetartozásban. Végezetül Wass Albert soraival zárta ünnepi beszédét.

A Szepsi Csombor Márton Iskola ünnepi műsora után a "Mit üzen március 15. a mának?" című rajzpályázat eredményhirdetése zajlott. A díjakat Pelczné dr. Gáll Ildikó, Füzesséri József polgármester és Dr. Boholy György alpolgármester adták át az óvodás és iskolás gyermekeknek. Végezetül a szikszói önkormányzat, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a B.-A.-Z. megyei Önkormányzat Megyei Közgyűlésének, a Fidesz Szikszói Szervezetének, a Szikszói Társalgókör, az Együtt a városért frakció, a Fidelitas szikszói szervezete, a Szepsi Csombor Márton Iskola, az Őszirózsák Nyugdíjas Klub, a MIÉP szikszói ifjúsági tagozata, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a KDNP képviseletében elhelyezték a koszorúkat és az emlékezés virágait . A Szózat eléneklésével zárult a megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!