Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.27. 17:24

Fórum a fényét vesztett Aranycsillagról

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarország és a Borsod Online által szervezett fórum témája a miskolci, egykori Aranycsillag Szálló sorsa volt.&#160;A fórumról a Borsod Online- on folyamatosan tudósítottunk.&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_rum_az_Aranycsillagr_l_2008_03_27_/index.shtml , SERIE ,700,900)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fórum az Aranycsillagról 2008.03.27." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/recent/Aranycsillag-forum-1.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Aranycsillag-forum-miskolc-2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk-aranycsillag-miskolc-szallo-hotel_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17.22: Az egyik érdeklődő feltette a kérdést: tényleg nem tehet semmit a város? Nem gátolhatja meg, hogy a belvárosban, a színházzal szemben egy ilyen lerobbant épület legyen, amiben egy 100 forintos bolt kapott helyett? A választ Fedor Vilmos alpolgármester adta meg, aki elmondta, a város semmit. "De most, hogy gondolkozom, az Operafesztivál Kht, vagy a színház vezetése már igen. Nem vagyok jogász, de olyan címen mint hitelrontás pert lehetne indítani, hiszen az Operafesztivál nemzetközi szintű rendezvény, a színház pedig az ország első kőszínháza" - vélekedett Fedor Vilmos.  A résztvevők véleményezték: bár most új gondolatok röppentek fel és hatósági ígéret is született, hogy saját eszközeikkel megpróbálnak nyomást gyakorolni az olasz üzletemberre, vélhetően elhúzódó ügy lesz az Aranycsillag.  

Fedor Vilmos azzal zárta a fórumot: köszöni a megjelentek részvételét, és lapunknak, az Észak-Magyarországnak a fórum megszervezését, az ügy felkarolását.


17.10. Megoldás lehetne...

Pászk József, egy ismert lokálpatrióta javaslattal állt elő, amely segíthetné az önkormányzat helyzetét az Aranycsillag-ügyben. Mint mondta: január 1-én hatályba lépett egy kormányrendelet, amely az épület tulajdonosát karbantartásra kötelezi, minimum 20 évente. Ezt a rendeletet fel is olvasta, és feltette a kérdést: vajon ez megoldást jelenthet-e ebben az ügyben? Fedor Vilmos alpolgármester és Újvári Andor, egykori főépítész, a városfejlesztési osztály vezetője szerint is ezzel annyi az a baj, hogy ez a rendelet nem szankcionál. Nincs benne az, hogy mi történik, ha a tulaj nem tesz eleget a rendeletnek - vélekedtek.Fedor Vilmos azt is elmondta: Bruno Bigattonnak lenne lehetősége felújítani az Aranycsillag épületét, hiszen a ROP-on belül lehet pályázni, csaknem 500 millió forintra, turisztikai attrakció címen. Valamint szállodafejlesztésre is ugyanennyit lehet elnyerni - mondta. Ha ő Bruno Bigatton helyében lenne - fogalmazott -, akkor önrészként az egyik ingatlanát ajánlaná fel, és pályázna a félmilliárdra. Mivel ez nem így történik, ez is jelzi, hogy az olasz üzletembernek nincs szándékában szállodát építeni Miskolcon - tette hozzá.Karosi Imre, a Miskolci Kommunikációs Kht. igazatója ezt azzal magyarázta: nem áll érdekében az olasz üzletembernek a szállodaépítés, hiszen a bérletidíjakból befolyó összegből megél, így nem indokolt, hogy más vállalkozásba kezdjen.


16.58: Fedor Vilmos megjegyezte: az a legnagyobb gond, hogy a városnak, a városlakóknak nincs tudomása arról, hogy Bruno Bigattonnak milyen tervei vannak az épülettel. Majd utalt arra, hogy lapunk, az Észak-Magyarország munkatársai sem tudtak - próbálkozásuk ellenére - bejutni az Aranycsillag épületében. De vannak, akik tudnak - derült ki Madarász Gyula, kistérségi tisztifőorvos felszólalásából. Tekintve, hogy a belváros központi részén elhelyezkedő, elhagyatott épületről van szó, az ÁNTSZ ellenőrzést tarthat az Aranycsillagban, továbbá felszólíthatja a tulajdonost a járványügyi megelőzésre, az elemi közegészségügyi állapotok fenntartására. A szakember elmondta: ez azt jelenti, hogy rovar és rágcsáló irtásra, takarításra kötelezhetik a fenntartót. "Ha megszólítattunk ilyenformán, akkor eljárunk ebben az ügyben, igaz, sziszifuszi munka lesz"

 


16.53: Kosdi Attila műemlékvédelmi szakember Fedor Vilmos alpolgármester helyi védettséget ismertető terveit követően elmondta: az Aranycsillag épülete alkalmas arra, hogy műemléki védettséget kapjon. Beszámolójából kiderült: Miskolc belvárosát érintően elkészült egy úgynevezett műemléki kataszter, ami a város értékeit gyűjti össze, a szerinti, hogy melyek a védhető épületek. Ebben az Aranycsillag is benne van. Ez azt jelenti, hogy egy védelmi javaslatot kell elkészíteni, majd a miniszterhez aláírásra benyújtani. Jóllehet - tette hozzá Kosdi Attila - jelenleg dinamikus jogszabályi változások vannak és ebben a időszakban ezeknek a védési javaslatok az aláírásával is óvatosabban járnak el, de a későbbiekben erre vélhetően lesz mód.

 


16.46: Fedor Vilmos úgy folytatta: komoly egyeztetések zajlanak, hogy milyen lépést, lépéseket tehetnek az ügyben. Az egyik, hogy helyi védettséget adnak az Aranycsillag Szálló épületének, ami helyi rendelet megalkotásával történhet. Ebben kérjük a hatóság segítségét - hangsúlyozta az alpolgármester. Szerinte ugyanis az Aranycsillag sorsa közel áll a városlakókhoz szívéhez, mint ahogy az sem kérdés, közös óhajuk a szálló újbóli működése, továbbá városképileg óriási jelentősége van annak, hogy mi történik a létesítménnyel. Elmondta: helyi védettséggel sem tehetnek sokat, de arra kötelezhetik Bruno Bigattont, hogy az épület homlokzatát felújítsa.

 


16.38: Elég volt hátra fordulni... 

- Az Aranycsillag szálló épülete 1990 óta így áll, azóta nem kapcsoltak villanyt bent - mondta Fedor Vilmos Miskolc alpolgármestere. Majd kimutatott a színház társalgójából, hogy mindenki lássa miről is van szó. Elég volt ugyanis hátrafordulni, innen ugyanis jól látszik, hogy az épület milyen állapotban van. Fedor Vilmos felelevenítette első találkozását (ő csatának nevezte) Bruno Bigattonnal, amikor is az Aranyszarvas patika épületét, illetve a gyógyszertár bútorzatát kellett megmentenie a városnak. Akkor elkezdődött egy párbeszéd - fogalmazott - a város elkészítetette az olasz üzletember tulajdonában lévő épületekre a homlokzati terveket, de csupán egy épületet újított fel a tulajdonos. A baj azonban nagyobb - szólt az alpolgármester - hiszen a város közpénzből, és uniós forrásból felújította  a belvárost, ezzel növelve az Aranycsillag épületének értékét is. Mire Bruno Bigatton azt mondta - hangsúlyozta az alpolgármester -, hogy nem látja a városban a fejlődést. Fedor Vilmos szerint: ez a kijelentés nem állja meg a helyét.

 


16.16: A meghívott vendégek között ül Újvári Andor, korábbi főépítész is, aki jelenleg a városfejlesztési osztály vezetője, valamint Kosdi Attila, a műemlékvédelmi hatóság helyi vezetője.

A vitát Hajdú Mariann, az Észak-Magyarország újságírója vezeti. A meghívott résztvevők bemutatását követően Karosi Imrének adta át a szót, aki újságíróként sokat foglalkozott az Aranycsillaggal és az azt tulajdonló Miskolci Vendéglátóipari Vállalat privatizációjával. Rövid összefoglalójában elmondta: a Miskolci Vendéglátóipari Vállalatot több lépcsőben privatizálták, bár erre nézve nem volt kényszer, vagyis semmi nem indokolta, hogy miért kellett olyan gyorsan eladni. De akkoriban kecsegetető ajánlattal állt elő Bruno Bigatton olasz üzletember, akinek nevéhez akkor már négy szép üzlet (Capri, Gyöngy, Napsugár, Impresszó) is kötődött, így szeretettel fogadta a város - számolt be Karosi Imre. Beszámolt a Miskolci Vendéglátóipari Vállalat vagyonáról ezek - teljesség nélkül - a 44 szobás Aranycsillag Szálló, a 61 szobás Park Hotel, a Lidó, a Kisvadász, cukrászüzem, húsbolt, amikhez mind értékén alul jutott. Karosi Imre feltette a kérdést: kik a felelősök? Nincsenek - adta meg a választ. Ugyanis törvényesen jártak el, persze - tette hozzá - a jog és az erkölcs közötti szakadék megmutatkozik. Rámutatott, bár a szerződést titkosították, azt tudni lehet: az olasz üzletember fejlesztést vállalt, valamint azt, hogy egyben tartja a törzsvagyont.


15.45: Az épület Bruno Bigatton  olasz üzletember tulajdona, s - mint arról már beszámoltunk - évek óta romlik az épület állapota. A fórum célja: megoldást találni a hajdan népszerű szálló épületének sorsára.

A fórumon részt vesz Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere, dr. Dobrossy István, a megyei levéltár igazgatója, Viszlai József, a város főépítésze, Karosi Imre újságíró, valamint dr. Madarász Gyula, kistérségi tisztifőorvos. A vitára meghívtuk Bruno Bigattont is, aki nem fogadta el invitálásunkat. A fórumot a Miskolci Nemzeti Színház társalgójában tartjuk, ahol mintegy 30 érdeklődő gyűlt össze. A helyszínválasztásnak oka volt, innen jól látszik az egykori Aranycsillag Szálló lerobbant épülete.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!