Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.02.25. 17:03

MVM-ügy: Veres János nem avatkozik be

<p>Budapest - Veres János pénzügyminiszter interpellációra adott válaszát nem fogadta el az interpelláló: Pelczné dr. Gáll Ildikó. Elfogadta viszont a parlament. És elfogadták – egy kivételével – a miskolci, szocialista képviselők.</p>

Veres János pénzügyminiszter interpellációra adott válaszát nem fogadta el az interpelláló: Pelczné dr. Gáll Ildikó. Elfogadta viszont a parlament. És elfogadták – egy kivételével – a miskolci, szocialista képviselők.
Veres Jánost, mint az állami vagyonért felelős minisztert interpellálta hétfőn délután a miskolci fideszes képviselő, a Fidesz alelnöke. (Az interpelláció szövege a BOON-on olvasható.)

Veres János szerint az, hogy az MVM (Magyar Villamos Művek) egy társaságnak adja - akarja eladni - a miskolci fűtőerőművet, gazdasági ügylet. Ő pedig - jelentette ki - nem avatkozik, nem avatkozhat bele gazdasági ügyletbe, nem hoz(hat) politikai döntést.

Amennyiben jogos, törvényes a miskolci önkormányzat (cégének, a Mihőnek) az elővásárlási igénye, Miskolcé lesz az erőmű - hangsúlyozta Veres János. Mint mondta, Káli Sándormiskolci polgármester korábban megkereste ez ügyben a miniszterelnököt és őt, illetve tudomása van róla, hogy a miskolci képviselő-testület - félretéve a pártellentéteket - egyöntetűen támogatja az erőművásárlást. (És támogatta a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli közgyűlési ülésen, hogy a város forduljon felterjesztéssel Gyurcsány Ferenchez, azt kérve tőle, amit most a fideszes országgyűlési képviselő kért a pénzügyminisztertől.)

Veres János azt mondta: tud róla, hogy jelenleg is folynak tárgyalásaik, ezekbe nem kíván beleavatkozni. A pénzügyminiszter szerint ha a felek nem tudnak megegyezni, a bíróság mondja majd ki, jogszerű-e az ügylet.

Pelczné dr. Gáll Ildikó nem fogadta el a választ, elfogadta viszont a parlament: 156 igen, 108 nem és egy tartózkodás mellett.

A képviselőasszony lapunk kérdésre, hogy akkor most hogyan tovább, azt felelte: nem politikai döntést kért (100 ezer miskolci nevében) a pénzügyminiszertől, hanem azt, hogy éljen jogával. Mint mondta, interpellációja egy hete a pénzügyminiszter asztalán van. Így fogalmazott: "Felháborítónak tartom az elodázó döntést, és ezt nem szabad annyiban hagynunk. Kértem, hogy a miniszter teljeskörűen tájékozódjon, illetve, hogy egy illetékes bizottság vizsgálja ki a körülményeket. Erre nem kaptam választ."

Káli Sándor sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Az általa mondottakat is megosztjuk látogatóinkkal.

A miskolci szocialista képviselők közül egyedül dr. Simon Gábor szavazott nemmel - azaz nem fogadta el a miniszteri választ -, a többiek az igen gombot nyomták.

Megkérdeztük dr. Simon Gábort: miért szavazott nemmel?
A szocialista képviselő úgy válaszolt, hogy bár a pénzügyminiszter válaszát szakmailag teljesen korrektnek tartotta, azt szerette volna, hogy a parlament ne fogadja el a választ, mégpedig azért, mert ebben az esetben lehetőség lett volna egy parlamenti bizottság felállítására, ez a bizottság vizsgálta volna ki a körülményeket. Dr. Simon Gábor hozzátette: egyetért a pénzügyminiszterrel, hogy ha nem lesz megegyezés, akkor jogi úton kell döntésnek születnie. Mint mondta, már a miskolci, rendkívüli közgyűlésen is így érvelt ő is.
Szabados Gábor

Káli Sándor megerősíti

Káli Sándor a következő közleményt adta ki:
" Megerősítem, hogy minden erőt latba vetve törekszem a miskolci erőmű tulajdonának megszerzésére. 32.000 lakás és 100.000 ember távfűtési díjának mérséklése a cél. Példaértékűnek tartom, hogy egy város az energia ügyeit saját kezébe kívánja venni. A városi közgyűlés valamennyi pártja egyhangúan támogatja ezt a szándékot. Pozitív jelzésnek tartom, hogy a miskolci erőművel kapcsolatos interpellációra adott válaszában a Pénzügyminiszter Úr megerősítette, hogy amennyiben törvényes az önkormányzat elővásárlási joggal kapcsolatos bejelentése, úgy az önkormányzat lesz a tulajdonos.

Káli Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője, Miskolc polgármestere”

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!