Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.16. 12:43

Fejedelmi aranyak a Gárdonyiban

<p>Miskolc - Először rendeztek numizmatikai kiállítást és vásárt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kétnapos eseményen kiderült: a borsodi megyeszékhelyen ritkán tartanak ilyen és ehhez hasonló eseményt.&#160;<DIA alt="Fejedelmi aranyak a Gárdonyiban 2007.12.16." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fejedelmi_aranyak_a_G_rdonyiban_2007_12_16_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fejedelmi aranyak a Gárdonyiban 2007.12.16." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Először rendeztek numizmatikai kiállítást és vásárt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

 A kétnapos eseményen kiderült: a borsodi megyeszékhelyen ritkán tartanak ilyen és ehhez hasonló eseményt, a Gárdonyi így úttörő szerepre vállalkozott.
– Egyik tagunk Nyíregyházán látott pénzkiállítást, amely nagyon tetszett neki – mondta Varga Béla, a Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesületének elnöke, a Gárdonyi Művelődési Ház vezetője. – Engedtünk a csábításnak és hozzáláttunk a börze megszervezéséhez. Jól tettük, mintegy kétszáz látogatónk volt.

Sikert arattak

Az akciót ,,minden érdeklődőt szeretettel várnak" mottóval hírdették és nem csalatkoztak. A kiállítók szép számmal mentek a házba, s az érméken és papírpénzeken kívül egyéb csecsebecséket (kardokat, fafaragásokat, sapkákat) is vittek.
Arra a kérdésre, hogy akadtak-e különlegességek, Lovász Ferenc főszervező így válaszolt:
– Minden pénz érdekes, a fizetőeszközök ugyanis történelmünk részei. Felbukkant például az erdélyi fejedelmek négy aranyérme, ezek eszmei értéke darabonként 4-500 forintra tehető. Az én személyes gyűjteményem páldául száz évet ölel fel és minden ,,fillérem" különleges és kedves számomra.
A tárlatra jöttek németek, románok és szlovákok, volt, aki csak kiállított, néhányan azonban árultak, mások értékbecslésre hozták el fém- és papírpénzeiket. Ami pedig a jövőt illeti: a numizmatikusok a Gárdonyiban szeretnének állandó otthonra találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!