Balmazújváros hírei

2017.10.03. 17:25

Felfüggesztett börtönre ítélték a balmazújvárosi polgármestert

Balmazújváros, Debrecen - Bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék Veres Margitot, Balmazújváros jelenlegi polgármesterét, egykori jegyzőjét vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében, és ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztve.

Balmazújváros, Debrecen - Bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék Veres Margitot, Balmazújváros jelenlegi polgármesterét, egykori jegyzőjét vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében, és ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztve.

K.S. másodrendű vádlottat hivatali vesztegetés bűntette miatt 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, a végrehajtást 4 évre felfüggesztve. Az elsőrendű vádlottnak emellett 800 ezer, a másodrendű vádlottnak 500 ezer forint pénzbüntetést is meg kell fizetnie. Az eljárás 1,5 millió forintos bűnügyi költségét a két vádlottnak felerészben kell rendeznie.

„A jegyzőnek nem feladata politikai üzenetek továbbítása”

Csak részben találta bizonyítottnak a vádakat a Debreceni Törvényszék dr. Mocsáry Eszter vezette büntetőtanácsa a balmazújvárosi vesztegetési ügyben: azt, hogy K.S. másodrendű vádlott egy autót ajándékozott az elsőrendű vádlott Veres Margit akkori jegyzőnek azért, hogy egy önkormányzati támogatás ügyében neki kedvezően járjon el, igazoltnak látta a bíróság, de hogy pénzt is adott volna a közreműködésért, kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani.

Fotó: Matey István

Utóbbi pénzt illetően annyi bizonyos, hogy K.S. 2012 december 21-én – aznap este, amikor a balmazújvárosi képviselő testület döntött arról, hogy az önkormányzat 180 millió forinttal támogatja K.S. rendezvénycsarnok építését – egy borítékban 5 millió forintot adott át Veres Margitnak, ő azt másnap odaadta Tiba István akkori polgármesternek, aki 450 ezer forintot a jegyzőnek visszaadott. Az elsőrendű vádlott és tanúként Tiba István is úgy nyilatkozott, hogy Veres Margit egy korábbi kölcsönt kapott vissza, és a bíróság ítéleti bizonyossággal nem tudta megállapítani, hogy ez korrupciós pénz lett volna. Részben azért nem – fejtette ki indoklásában a bíró – mert a telefonlehallgatásokkal szerzett bizonyítékok egy részét (szám szerint 57-et) a bizonyítási eljárásból ki kellett zárni; ezzel együtt a tanúvallomások azon részeit is, melyek a kirekesztett anyagra vonatkoztak. (Az 5 millió forint többi részének rendeltetése nem tisztázódott. A vallomások szerint Tiba István a város sport kft-jének év végi kifizetéseihez kért kölcsönt K.S.-től.)

Tudta, hogy támogatást kap

A bizonyítékként értékelhető 34 lehallgatott beszélgetés főként K.S. és mások között történt, ezek tartalma és időrendisége fontos támpont volt a bíróság számára.

2012. december 18-án született meg a kormányhatározat arról, hogy Balmazújváros önkormányzata 450 millió forint általános célú állami támogatást kap; egy december 16-ai beszélgetésben K.S. azt mondja, „jövő héten meglesz a pénz”, illetve hogy erről sms-t kapott Veres Margittól; valamint „a testület elé kell vinni megszavaztatni”. December 19-én K.S. már tudja az összeget, és azt kérdezi valakitől, hogy „abból kinek kell visszacsorgatni?” December 21-én dönt a testület a támogatásról, és már aznap, szerződés nélkül át is utalnak 30 millió forintot K.S. cégének.

Mocsáry Eszter bíró kifejtette: december 20-án készítette el az elsőrendű vádlott a támogatásról szóló előterjesztést a 21-ei ülésre, holott legalább 2 nappal korábban ki kellett volna azt küldeni; amellett ezt a pontot csak aznap (21-én) reggel vették fel a bizottság napirendjére, miközben a 19-ei testületi ülés meghívójában már szerepelt.

– A bizottsági ülésen Veres Margit aktív magatartásával járult hozzá, hogy a tagokat megtévessze, amikor azt mondta, ezt a 180 millió forintot a csarnoképítésre kapta a város, később a testületi ülésen pedig passzív maradt, amikor a polgármester hasonlóan tájékoztatta a képviselőket. Habár igaz, hogy valóban ezért lobbizott a polgármester, és ha másra akarták volna költeni a képviselők, elveszíthették volna a támogatást, de a jegyzőnek nem feladata politikai üzenetek továbbítása, ő a jogszabályok betartatásáért felel! – hangsúlyozta a bíró.

Mit kell mondani…

– A beszélgetésekben az önkormányzati támogatás és az „ajándék” autó említése rendre együtt, egymás utáni mondatokban szerepel, és látszik, hogy a két vádlott többször egyeztetett egymással a támogatásról és annak feltételeiről. Az is elhangzik, ha valaki kérdezi, azt kell mondani, hogy az elsőrendű vádlott egyik családtagja fizette ki az autót – idézte fel a bíró. Mint mondta, az autóvásárlás adásvételének dokumentumaiban számtalan alaki és tartalmi hiba van, például az eladónál lefoglalt szerződés nincs aláírva. A tanúk ezekről ellentmondásosan és életszerűtlenül nyilatkoztak, K.S. pedig az egyik lehallgatott beszélgetésben kioktatott valakit, hogy az autóért kapott készpénzt hogyan „fizesse be”.

Fellebbeznek

Az ítélet kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, hogy a vádlottak hosszú ideje állnak büntetőeljárás hatálya alatt; az elsőrendű vádlott egy gyerekről gondoskodik, s a másodrendű vádlott büntetlen előéletét. Ez ugyan fennáll az elsőrendű vádlottnál is, de mivel vezető beosztású hivatalos személyként követte el tettét, figyelmen kívül hagyta a bíróság.

Az ügyész mindkét vádlott esetén az ítélet súlyosításért, a vádlottak pedig felmentésük érdekében jelentettek be fellebbezést. Veres Margit az őt kérdező sajtósoknak válaszolva felháborítónak, politikailag motiváltnak nevezte az ügyet.

A per másodfokon folytatódik.

HBN-SzT


A per

A vádirat szerint a másodrendű vádlott, K.S. cége 2012 őszén egy rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban. De ehhez kevés volt a pénze, ezért az akkor jegyzői tisztséget betöltő Veres Margit elsőrendű vádlottal megegyezett abban, hogy utóbbi hivatalos eljárás során segíti, hogy önkormányzati támogatást kapjon. Cserébe K.S. egy gépkocsit ígért ajándékba, és pénzt. Balmazújváros önkormányzata december 18-án 450 millió forintos állami támogatást kapott, a jegyző pedig olyan előterjesztést készített elő a képviselő-testületnek, mely javasolta a csarnoképítés támogatását 180 millió forinttal. A testület december 21-én döntött, és még aznap K.S. átadott egy zárt borítékban 5 millió forintot Veres Margitnak, akinek ebből 450 ezer forint jutott, a többi Tiba István polgármesterhez került.

A hosszadalmas bírósági eljárás során 10 ezer oldalnyi okirat keletkezett, 18 tárgyalási napot tartottak és 20 tanút hallgattak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!