kézilabda

2021.07.29. 18:44

Csapó Erika: nincs idő mélyreható lelkizésre, a játékosoknak magukat kell felpörgetniük

A magyar csapat a mérkőzés nagy részében alárendelt szerepet játszott az oroszokkal szemben.

Toki, 2021. jlius 29. Grbicz Anita szakmai tancsad, Lukcs Viktria s Janurik Kinga (b-j) a vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii nyri olimpia ni kzilabda-bajnoksgnak B csoportjban jtszott Magyarorszg Orosz Olimpiai Csapat mrkzsen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. jlius 29-n. A magyar vlogatott 38-31-re kikapott. MTI/Czegldi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Harmadjára is pont nélkül maradt a magyar női kézilabda-válogatott a tokiói olimpia tornán. Elek Gábor tanítványait ezúttal az orosz csapat verte el 38–31-re. Ezzel a vereséggel igen nehéz helyzetbe hozta magát a válogatott, amelynek helyzetét tovább nehezíti, hogy Kovacsics Anikó kiválása után Szucsánszki Zita személyében már a második irányítóját veszti el az együttes. Az FTC játékosának az összecsapás első félidejében kiugrott a válla, így számára véget ért a torna.

A lefújás után Csapó Erika, a Hajdú-bihari Napló állandó szakértője meglehetősen feldúltan értékelt lapunknak.

„Egész jól kezdte a csapat a meccset, aztán amikor a félidő közepén kezdett nyílni az olló, ijedtséget, tanácstalanságot lehetett látni az arcokon, onnantól kezdve látványosan alárendelt szerepet játszottunk a mérkőzésen”

– szögezte le az egykori 129-szeres válogatott átlövő, aki szerint rengeteg volt a rossz technikai megoldás, ötlettelen volt a támadásvezetés, és hiányzott a tűz a védekezésben. Nem működtek a pároskapcsolatok, a kilépések, hiányoztak a megállító faultok. A DVSC Kézilabda Akadémia tehetségkutatójának meglátása szerint a védekezés akaraterő, valamint szív kérdése: sokat kell mozogni, felvenni-átadni egymásnak az embereket, ehhez viszont beszélni kellene egymással a játékosoknak, mert a kettes-hármas pozíciókban lévők láthatólag nem értik meg egymás. Hozzátette, a magyar védőknek nem volt bátorsága leütközni az orosz átlövőket, emiatt folyamatosan 6-7 méterről, vagy beállóból kapta a gólokat Elek Gábor együttese.

– Úgy néz ki egy csapatjáték, hogy az ellenfélnek megfelelő taktikát választjuk, mind védekezésben, mind támadásban – fogalmazott Csapó Erika. – A tömegben és magasságban is fölényben lévő oroszokkal szemben beállunk zárt hatos falra, amit ők akkor lőttek át, amikor akartak, a falunkon keletkező résekbe meg szinte zavartalanul törhettek be. A második félidőt védekezésben végre zavaróval kezdtük, de egy vagy két orosz támadás után visszaálltunk. Láthatólag nem igazán volt B vagy C terv, csak az, amit a meccs nagy részében megpróbált megvalósítani a válogatott, túlnyomórészt sikertelenül.

„Nyakunkon a spanyolok elleni szombati találkozó, nincs idő mélyreható lelkizésre, a játékosoknak magukat kell felpörgetniük, motiválniuk a hátralévő két élet-halál harcra, mert számunkra mindkettő az lesz.”

Mostantól nincs értelme tartalékolni, bele kell adni, ami a csövön kifér, és hagyni a játékosokat kibontakozni. A lányoknak viszont karaktert kell mutatniuk, jelezve, hogy nem véletlenül ők lettek beválogatva a keretbe – hangsúlyozta a szakember.

A magyar válogatott a következő fordulóban Spanyolországgal csap össze, a mérkőzés magyar idő szerint szombaton 12.30-tól kezdődik majd,

MSZ

A tények

Olimpiai kézilabdatorna, B csoport, 3. forduló

Magyarország–Orosz csapat 31–38 (17–22)

Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: Brunner, Salah (svájciak).

Magyarország: Bíró B. – Lukács V. 4, Szöllősi-Zácsik 5, Tomori 1, Kisfaludy, Szucsánszki 1, Schatzl Nadine 1 Csere: Janurik (kapus), Klujber 9 (7), VÁMOS P. 5 (1), Háfra N. 3, Bordás 1, Kiss N., Márton G. Szövetségi kapitány: Elek Gábor.

Orosz csapat: Szedojkina – MANAGAROVA 4, Vjahireva 4, DMITRIJEVA 7, Makejeva 3, Bobrovnyikova 2, Kuznyecova. Csere: KALINYINA (kapus), Iljina 6 (5), Szkorobogatcsenko 4, Gorskova 3, Szeny 4, Vegyjohina 1, Fomina. Szövetségi kapitány: Alekszej Alekszejev.

Az eredmény alakulása. 3 p.: 1–2. 6. p.: 6–3. 14. p.: 10–6. 19. p.: 14–8. 23. p.: 17–11. 26. p.: 20–13. 36. p.: 24–19. 43. p.: 29–25. 51. p.: 34–27. 57. p.: 36–30.

Kiállítások: 10, ill. 10 perc.

Hétméteresek: 5/5, ill. 10/8.

Mesterszemmel

Elek Gábor: A védekezés továbbra sem állt össze, a kapusteljesítmény sem volt ma meg, bár ehhez nagyban hozzájárult a védelem, az orosz csapat ellen nem lehet ilyen teljesítménnyel nyerni. Sajnos Szucsánszki Zitának is kiugrott a válla, így mindenképpen cserélnünk kell.

A magyar női válogatott menetrendje a B csoportban (magyar idő szerint)

Szombat 12.30: Magyarország–Spanyolország

Hétfő, 9.15: Magyarország–Svédország

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/sport/_tokyo2020/csapo-erika-csak-a-szelsok-nem-fognak-meccseket-nyerni-5499296/

https://haon.hu/sport/_tokyo2020/egygolos-vereseget-szenvedtek-a-kezisek-vamos-petra-brillirozott-5492780/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!