Mibe öltöztetik a zöldhasúkat? Különleges kiállítás Debrecenben

By Gabriella Pataki
kiállítás
kiállítás
Debrecen – Több mint tízezer darabos kollekcióval büszkélkedhet bankjegy-csomagolószalagokból a debreceni professzor.

Fejezetek a bankjegy-csomagolószalagok történetéből címmel nyílt kiállítás a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában dr. Berta András, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szemklinika igazgatójának gyűjteményéből. A tárlaton a korona, a pengő és a forint időszakából is láthatnak bankjegy-csomagolószalagokot az érdeklődők november 30-ig, munkanapokon 10–18 óra között.

Az igazán különleges, a világon egyedülálló magyar csomagolószalagok mellett szemügyre vehetnek pénzérmék csomagolására használt zacskókat és zsákokat, sőt kiselejtezett, megsemmisített bankjegyek apró darabjait tartalmazó csomagokat is.

Különlegességek a DAB-székházban 

 A bankjegy-csomagolószalagok gyűjtése a numizmatika új területe, a pénz- és banktörténet új ága, amit monetofasciologiának neveznek. Mint a magyar papírpénzek története, a magyar bankjegy-csomagolószalagok története is 1848-ban, a Kossuth-bankókkal kezdődik. A kiállításon látható a legrégebbi ismert magyar bankjegy-csomagolószalag, ami 1849-ből származik. Amikor a bankok, pénzszállítók, pénzintézetek a szállításhoz csomagolják a bankjegyeket, akkor ellátják a száz bankjegyből álló csomagot egy papír gyűrűvel, amit bankjegy-csomagolószalagnak hívnak. A szalagon feltüntetik, hogy a csomag milyen címletű bankjegyből, hány darabot tartalmaz, és ezeknek mennyi az összértéke – ismertette dr. Berta András egyetemi tanár.

A szemész professzor 15 évvel ezelőtt örökölt egy papírpénz-gyűjteményt, amiben volt egy bankjegy-csomagolószalag is 1946-ból. A különleges papírdarab annyira felkeltette az érdeklődését, hogy utánanézett az eredetének, végül elkezdte szisztematikusan gyűjteni a csomagolószalagokat. Mostanra több mint tízezer darabos kollekcióval büszkélkedhet, ezzel hazánkban ő az egyetlen, de Európában is igen egyedinek számít a gyűjteménye. A kiállítás, a bankjegy-csomagolószalagok mellett, számos pénz- és banktörténeti érdekességre hívja fel a figyelmet.

HBNLakóhelyem.
HAON.HU


hirdetés