Gyors regisztráció

2024.02.05. 16:25

Már megigényelhetik az ingyenes közlekedésre jogosító kártyát a debreceni diákok

Több mint 17 ezer gyermek jelentkezését várják, a kedvezmény néhány kattintásba kerül.

Hajnal László

Forrás: Molnár Péter

A Haon többször is írt arról, hogy a debreceni városvezetés 2024. április elsejétől ingyenessé teszi a 6 és 14 év közötti diákok számára a közösségi közlekedést.

Papp László a regisztráció megkezdéséről szóló hétfő délutáni sajtótájékoztatón elmondta, a város gazdasági fejlődésének köszönhetően egy meglehetősen komoly gesztusértékkel bíró lehetőséget sikerült biztosítani a Debrecenben tanuló diákok családjai számára.

A polgármester tudatta, valamennyi debreceni oktatási és nevelési intézménytől megkapták a pontos létszámot, így összesen 17 ezer 378 diák válik jogosulttá a kedvezmény igénybevételére. A regisztrációs felület az előzetes előrejelzés alapján február 5-étől elérhető, a szülők néhány egyszerű lépéssel megigényelhetik gyermekük számára a kedvezményt.

debrecen, dkv, ingyenes közlekedés, junior városkártya
Papp László polgármester a kártyával
Forrás: Molnár Péter

Miért városkártya az alapja?

A jelentkezők számára március második felében eljuttatják az ingyenes utazásra jogosító Junior Debrecen Városkártyát. Papp László arra kérte a szülőket, lehetőség szerint minél hamarabb regisztráljanak, a kártyák megszemélyesítése, legyártása és eljuttatása ugyanis időt vesz igénybe.

Amellett, hogy a Debrecen Városkártya egy identitás erősítő program része, egy széleskörű kedvezményrendszer kapcsolódik a használatához. Tehát nemcsak ingyenes tömegközlekedésre jogosít, hanem a város számos pontján, így többek közt éttermekben, cukrászdákban vagy épp az állatkertben is kedvezményes lehetőségeket biztosít

 – mondta a polgármester.

debrecen, dkv, ingyenes közlekedés, junior városkártya
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, a 2020-ban útjára indított Debrecen Városkártyát több mint húszezren váltották ki idáig, ebből kétezer azon gyermekek száma, akik jogosultak az ingyenes utazásra, nekik nem kell új kártyát kiváltani.

Papp László elmondta azt is, nem szükséges minden tanév elején regisztrálni, az oktatási intézmények a város közreműködésével automatikusan megigénylik a DKV-tól a kártyákat. A későbbiekben mindössze azoknak kell jelentkezni, akik újonnan lépnek be a korosztályba, vagy frissen válnak debreceni diákká. A kártyát ingyenesen biztosítják a gyerekek számára, elvesztésük esetén pedig ezer forintos költségért pótolható a DKV ügyfélszolgálatain.

Később bővülhet a kedvezményezettek köre

Újságírói kérdésre válaszolva Papp László előrevetítette, amennyiben a város gazdasági helyzete tovább erősödik – márpedig erre minden lehetőség adott – a következő években sor kerülhet a korhatár kibővítésére, így akár a 16 és 18 évesek számára is elérhetővé válhat az ingyenes utazás. Megjegyezte, a mostani kedvezmény forrását és általában véve a közösségi közlekedés veszteségfinanszírozását a város termeli ki. Az eladott bérletekből és jegyekből származó bevétel a fenntartási költség 30 százalékát fedezi, a maradék rész pedig Debrecen költségvetéséből és egy minimális állami támogatásból tevődik össze.

A regisztrációs lépéseket Mátyus László, a DKV Zrt. innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgatója ismertette. A mindössze néhány kattintást igénylő folyamatot a szülők a debrecen.hu weboldalon kezdhetik meg, ezt követően a gyermek oktatási azonosítóját és születési idejét kell megadni, valamint egy kapcsolattartási e-mail címet és egy, a gyermekről készült igazolványképet is kér a rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában