Közgyűlés

2024.01.25. 10:33

Most már tényleg hivatalos! Ingyen utaznak áprilistól a diákok a DKV járatain – fotókkal

Itt vannak a részletek a Debrecenben tanuló 14 éven aluli diákoknak szóló kedvezményről.

Bekecs Sándor

Áprilistól ingyen utazhatnak a Debrecenben tanuló, 14 éven aluli diákok a DKV járatain

Forrás: Napló-archív

Soron következő ülésén, január 25-én döntött Debrecen képviselő-testülete arról, hogy ingyenessé tegye a 6 és 14 év közötti gyermekek számára is a helyi közösségi közlekedést. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Mint korábban írtuk, Papp László polgármester január 9-én jelentette be, hogy

terv szerint ez év április 1-től a debreceni köznevelési és közoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező, 14 éven aluli fiatalok ingyenesen vehetik igénybe a DKV járatait. Az elfogadott javaslat szerint a tanulók annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik.

 A jogosultak a Debrecen Városkártyájukat használhatják majd, mint bérletet, illetve új, úgynevezett Junior Kártyát is bevezetnek. Ez utóbbit a debreceni lakóhellyel nem rendelkező, de a városban működő óvodákba, iskolákba vidékről bejáró gyermekek igényelhetik, illetve azon 6-14 év közötti, debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekek, akik nem rendelkeznek városkártyával, vagy van Városkártyájuk, de különálló kártyán szeretnék a diákbérletet használni.

Elektronikusan kell igényelni, s az intézményeken keresztül kapják meg

A Városkártyát a Belügyminisztérium által létrehozott, erre a célra kialakított elektronikus rendszeren, applikáción keresztül a gyermekek törvényes képviselői igényelhetik meg egyszerűen kitölthető online felület alkalmazásával. Az igénylés alkalmával a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozatot tesz az adatok kezelése tekintetében és feltölti a gyermek minimálisan szükséges adatait, fényképét. A névre szóló plasztikkártyákat köznevelési intézményenként, illetve azon belül óvodai csoportonként, iskolai osztályonként csoportosítva a városkártyakibocsátók állítják ki, majd átadják a köznevelési intézmények fenntartói részére, rajtuk keresztül kapja meg a szülő, illetve gyermek.

Az előzetes becslések alapján a városban 16 ezer – 6 és 14 év közötti – gyermek jár óvodába, általános iskolába, nyolcosztályos gimnáziumba, akik jogosulttá válhatnak az ingyenes bérlet igénybevételére. 

A DKV Zrt. a „Junior Debrecen Városkártya bérlet” árát havi 100 forint + áfa, évi 1200 forint + áfa kedvezményes összegben határozta meg gyermekenként, melyet a fenntartók fizetnek meg a DKV Zrt. részére a gyermekek után, majd az önkormányzat támogatási szerződés keretében átadja a fenntartók részére az összeget. Ennek érdekében az önkormányzat a városban működő valamennyi érintett köznevelési intézmény fenntartójával támogatási szerződést köt, beleértve az egyházi és alapítványi iskolákat, a német iskolát és a nemzetközi iskolát is.

Átfogó közlekedésfejlesztési hullám indul Debrecenben

Papp László a Hajdú Online-nak adott korábbi interjújában úgy fogalmazott: 

Tekintettel arra, hogy 2014 óta több mint háromszorosára erősödött Debrecen gazdasága, lehetőség nyílt arra, hogy nagyobb volumenű jóléti fejlesztéseket hajtsunk végre. Mindezek alapján fogant meg az a gondolat, hogy tegyük még népszerűbbé, még kihasználtabbá a debreceni közösségi közlekedést. Jelenleg a városban tanuló diákok körülbelül 25 százaléka veszi igénybe a DKV járműveit, viszont mi szeretnénk ezt az arányt minél közelebb vinni a 100 százalékhoz.

Hozzátette, az új szabályozás egyik nagy előnye lesz, hogy az ingyenes utazás mellett a gyerekek megkapják azokat a kedvezményeket is, amelyek a Debrecen Városkártyához kapcsolódnak, tehát kedvezményesen léphetnek be például az Aquaticumba, az állatkertbe vagy a vidámparkba. A teljes interjút itt olvashatják: 

Az utasforgalom növelése mellett pedig a szolgáltatás minőségének emelését is célul tűzte ki az debreceni önkormányzat. A 2022-ben elkezdődött autóbuszcsere-programban a múlt év végéig 79 új járművet szereztek be 12 elektromos autóbusz mellett, idén pedig újabb 10 csuklós busz állt üzembe, és az év végéig érkezik még 30. Papp László továbbá elmondta, a közösségi közlekedést mindenképp érinteni fogják az uniós támogatási lehetőségek, az elektromos alapú közlekedés fejlesztése érdekében új napelemparkok létesítését is tervezik.  

Ingyenes utazás a vonatokon és a helyközi buszokon is

Lázár János építési és közlekedési miniszter január 9-i, Debrecenben tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén március 1-től bérletreformot hajtanak végre a MÁV-Volán-csoport szolgáltatásaival kapcsolatban, melynek keretében minden eddigi bérletkonstrukció megszűnik a vármegye- és országbérletek kivételével. Új kedvezményes napijegyet vezetnek be Vármegye24 és Magyarország24 néven, előbbi 990 forintos, utóbbi 4 ezer 990 forintos áron jogosít korlátlan utazásra. A jelenlegi 65 különböző kedvezményt 22-re redukálják, csak 50 százalékos kedvezmények maradnak. A közalkalmazottak számára korlátlan alkalmat biztosítanak a féláron való utazásra.  

A 14 éven aluliak számára ingyenessé teszik a tömegközlekedést, a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményre lesznek jogosultak. A 65 év alatti nyugdíjasok számára pedig kedvezményes vármegye- és országbérletet vezetnek be. Az előbbieken túl a nagycsaládosok, fogyatékkal élők és a tartós betegek számára szintén ingyenessé teszik a tömegközlekedést.  

A csütörtöki ülés további döntéseiről itt olvashatnak:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában