a számok tükrében

2020.11.18. 11:36

Debrecen vált az ingatlanpiac motorjává

Tavalyhoz és a koronavírust megelőző állapothoz képest is csak enyhe drágulás ment végbe Debrecenben.

20201007 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Debrecen épületei.

Fotó: Molnár Péter

A debreceni lakáspiac az elmúlt két évben hatalmas növekedésen ment keresztül. A tervezett és a bejelentett beruházások, valamint a betervezett gyárépítés következtében a debreceni ingatlanok lettek a legértékesebbek az országban, közvetlenül Budapest után.

„Az eladó használt lakásokat és házakat Budapesten átlagosan 720 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, Debrecenben pedig átlagosan 460 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

– Érdekes, hogy az ingatlan.com oldalain 2018-tól 2019 júliusáig az eladó lakások iránt többen érdeklődtek, mint a házakért. Tavaly nyáron ez a trend megfordult, és a házak iránti érdeklődések kerültek túlsúlyba 5-6 hónapig, majd az idei évtől kezdve ismét a lakások lettek a keresettebbek Debrecenben – folytatta. – Ez meglepő trend, mivel országosan az volt a jellemző, hogy a koronavírus miatt idén májustól már az eladó házak iránt érdeklődtek többen. Nem ez az egyetlen mutató, amiben Debrecen egyedi pályát jár be, elég az elmúlt évek dinamikus áremelkedésére gondolni, ami az egyik legértékesebb várossá emelte a cívisvárost – tette hozzá.

Kedvezően hat a pandémia

A jelenlegi 470 ezer forintos átlagos négyzetméterár február végén 451 ezer forint, tavaly novemberben pedig 461 ezer forint volt. – A legélénkebb piac 2018-ban volt megfigyelhető, ekkor Hajdú-Bihar megyeszékhelyén 3 ezer 882 adásvétel történt. Ehhez képest 2019-ben már csak 2 ezer 794 lakáseladás volt – osztotta meg Balogh László.

– A koronavírus második hulláma már a mindennapjainkat is érinti, ezért az emberek az élet minden területén jóval óvatosabbak, így a lakáspiacon is.

„A második hullám felfutása ugyanakkor egybeesett számos kormányzati intézkedés bejelentésével, ami kedvezően érintheti az ingatlan adásvételeket: az 5 százalékos áfa visszavezetése, a csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége és a lakásfelújítási program rengeteg ember fantáziáját beindította.”

– Azonban egyre többen döntenek a kivárás mellett annak érdekében, hogy igénybe tudják venni a nemrég bejelentett kedvezményeket, amik 2021-ben lépnek hatályba. Ezt követően élénkebb lehet már a lakáspiac – fűzte hozzá Balogh László.

A vezető gazdasági szakértő szerint a májusi hónapot a fellélegzés kifejezés jellemezte leginkább. – Júniusban és júliusban több adásvételt pótolt be a lakosság, másrészt pedig a nyaralók iránti kereslet is felpörgött. A Balaton környékén szinte mindent megvettek a vevők, ami eladó volt. A fellélegzés abból a szempontból is jellemző volt az országra, hogy a vírus első hullámának legyőzése után egyre többen kerestek olyan második otthont maguknak akár nyaraló vagy víkendház formájában, amiben egy következő kijárási korlátozást kényelmesen ki tudnak húzni – részletezte, majd kiemelte: a lakáspiacnak van egy vírushelyzettől független körforgása: a karácsonyfa alatt komoly döntések szoktak születni a következő évvel kapcsolatban.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában