cseh–magyar üzleti fórum

2019.05.23. 16:36

Debrecen kiváló gazdasági potenciál

Biztonságos és fejlett városban élünk – emelte ki Póser Zoltán.

Fotó: HBKIK

A gazdasági együttműködés jegyében cseh–magyar üzleti fórumot rendezett – csehországi delegáció részvételével – a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK), a Cseh–Magyar Kereskedelmi Kamara és Magyarország Prágai Nagykövetsége csütörtökön.

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjében elmondta, csak a visegrádi országokat tekintve az elmúlt öt évben a kereskedelmi forgalmunk Csehországgal volt a legjobb. Tavaly az éves forgalom megközelítette a tízmilliárd eurót, ez öt év alatt 60 százalékkal emelkedett. – A mai találkozó célja, hogy minél több üzleti partner lépjen kapcsolatba egymással, illetve alakítson ki együttműködést, mindemellett lehetőséget adjon minél több megyei vállalkozás növekedésében – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, nincsenek országaink messze egymástól, s ez is megkönnyíti a kereskedelmi kapcsolatok létrejöttét.

Kiaknázatlan terület

A programban a debreceni és a régió gazdaságáról Póser Zoltán beszélt, aki még felszólalása előtt lejátszotta a Válassza Debrecent című referenciavideót a leendő partnereknek. A kisfilm a folyamatosan növekvő infrastruktúrát emelte ki: jelentős nagyságú ipari területeket, a nemzetközi repülőteret, majd a számos szabadidős és kulturális lehetőséget, illetve a nemzetközi oktatási rendszert. A tartós gazdasági növekedés érdekében a városvezetés hosszú távú jövőképet és stratégiát dolgozott ki. – Debrecen egyik erőssége a gyakorlatorientált szakképzési rendszer. A Debreceni Egyetem a vidéki városok közül a legnagyobb felsőoktatási intézmény. Ha az oktatás után állásokat biztosítunk a végzett nagyjából 15 ezer diáknak, akkor ők itt maradnak Debrecenben, és nem vándorolnak el másik városba vagy akár országba – vezette fel beszédét az EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta: már az általános- és középiskolák is sok lehetőséget rejtenek magukban, hiszen egyházi, szakmai és nyelvi központú oktatási intézmények vannak a városban, sőt hamarosan a nemzetközi iskola is megnyitja a kapuit.

„Száz ország 5500 külföldi hallgatója maradna Debrecenben munkát vállalni, de nem tudnak állást adni nekik a cégek, mivel telve vannak a helyek. Ez potenciális lehetőség, ami nincs kihasználva a városban. Például az idei évben a gépészkart megjelölő felvételizők száma 40 százalékkal ugrott meg a tavalyi adathoz képest, a Continental debreceni gyára okán”

– emelte ki Póser Zoltán a találkozón, melyen aláírták a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Cseh–Magyar Kereskedelmi Kamara közötti együttműködési megállapodást.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában