Helyi gazdaság

2017.10.27. 08:57

Idén is jár gazdáknak a kárenyhítés

Budapest - Ebben az évben november 2. és 30. között igényelhetik a juttatást a gazdálkodók.

Budapest - Ebben az évben november 2. és 30. között igényelhetik a juttatást a gazdálkodók.

Erre kizárólag a Magyar Államkincstár MKR (Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer) elektronikus kérelembenyújtó felületén van lehetőség.

Változások mostantól

A kárenyhítő juttatás számításába mostantól kizárólag az elfogadott kárbejelentéssel rendelkező növénykultúrák számítanak bele és a kérelemben csak ezeket a kultúrákat jeleníti meg a bizonylat. Azok a növénykultúrák tehát, amelyekre az idei kárenyhítési évben nem volt elfogadott kárbejelentése a kérelmezőnek, nem lesznek láthatóak a kérelemben.

A gyakorlatban…

A jogosultságot meghatározó üzemi szintű 15 százalékos hozamérték-csökkenés feltételét kivezették, és helyette a 2017. kárenyhítési évtől kezdődően a 15 százalékos hozamérték-csökkenést növénykultúra szinten vizsgálják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha van olyan kultúrája a kérelmezőnek, amelyen a teljes vetésterületét tekintve megtörtént a 30 százalékot meghaladó igazolt hozamcsökkenés és teljesül a 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés is, akkor arra a növénykultúrára – az egyéb jogosultsági feltételek megléte esetén – biztosan jár a kárenyhítés, nem kell a kármentes kultúrák hozamérték-csökkenést enyhítő hatásával számolni. ( Eddig, ha sok kármentes kultúra mellett volt igazoltan károsodott kultúra is, nagy valószínűséggel nem járt kárenyhítés, mert a kármentes kultúrák kompenzálták a kiesését. Mostantól ilyen esetben is igénybe vehető a károsodott kultúrára vonatkozó kárenyhítés.) A kárenyhítő juttatás iránti kérelmekről legkésőbb 2018. március végéig dönt a Magyar Államkincstár.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában