Helyi gazdaság

2012.09.26. 14:20

Óránként ezer forintért dolgozunk

Egy zürichi általános iskolai tanár öt perc alatt keresi meg budapesti kollégája órabérét. A svájci UBS Bank a világ 58 országának 72 városában elérhető átlagkereseteket vetette össze. A budapesti bérek még Közép-Európában is kevésnek tűnnek.

Egy zürichi általános iskolai tanár öt perc alatt keresi meg budapesti kollégája órabérét. A svájci UBS Bank a világ 58 országának 72 városában elérhető átlagkereseteket vetette össze. A budapesti bérek még Közép-Európában is kevésnek tűnnek.Három év alatt a világ minden táján nőttek az óra - bérek, erre jutott az UBS Bank. Ez a magyar adatokra is igaz: 2009-ben a nettó átlagos órabér 1161 forint volt, idén már 1425 forint. Ám elégedettségre messze nincs okunk, mert a hatvanpercnyi munkáért járó pénz még a környező, az Európai Unió keleti régióját jelentő országokéhoz képest sem ki - emelkedő. Az életszínvonalbeli különbségek terén azonban nem csak Európa szakadt három – egy északi, egy nyugati és egy keleti – részre. A vizsgált 58 ország lakosainak többsége, nagyjából 60 százaléka szegénységben él. Jó példa erre, hogy egy kairói buszsofőr 1,5 százalékát kapja annak a fizetésnek, amit egy luxemburgi autóbuszvezető visz haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában