Az ajándékcsomagba rejtették el a bombát

Megkoszorúzták az emlékhelyet
Megkoszorúzták az emlékhelyet
Hajdúdorog – Több helyszínen is emlékeztek a vértanúhalált halt elődökre.

Ebben az évben is ünnepségsorozattal emlékezett Jaczkovics Mihály püspöki vikárius és két társának, Slepovszky János püspöki titkár és Csatth Sándor egyházmegyei főügyész vértanúhalálára a település.

Méltatták a munkásságukat

1914. február 23-án Debrecenben, a püspöki székhelyen történt a halálukat okozó robbanás, amelyet ajándékcsomagba rejtett bomba okozott.

Az ünnepség a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium kápolnájában panachida szertartással kezdődött, majd koszorúzással folytatódott a középiskolában kialakított Jaczkovics Mihály emléksaroknál. Az emlékezők ezt követően átvonultak az egykori külhelynök lakóházához, a Líceumhoz, ahol megkoszorúzták az utódaik által elhelyezett emléktáblát. Galamb Györgyné, a Jaczkovics Mihály Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dalanics Zoltán parochus méltatták a vikárius munkásságát.

A rendezvénysorozat a Mészáros Károly Városi Könyvtárban ért véget, ahol Jaczkovics Mihály emlékének tiszteletére szavalóversenyt tartottak. A közel húsz felső évfolyamos tanuló vállalta a megmérettetést a háromfős zsűri előtt. A megemlékezést megtisztelte jelenlétükkel Jaczkovics Mihály dédunokája és ükunokája.

HBN


A legjobb versmondók

Első korcsoport:

I. Debreceni Péter (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

II. Lelesz Diána (Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskola)

III. Percze Márton (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

Második korcsoport:

I. Szőke László Milán (Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskola)

II. Balogh Attila (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

III. Simon Máté (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)Hajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés