szon-sportoldal

2008.03.13. 10:13

Létfontosságú az Albacomp elleni meccs

<p>Közel két hónap és hat mérkőzés után szakadt meg a Marso-Vagép NYKK veretlenségi sorozata: a szerdai, szombathelyi fiaskót (109–79) megelőzően legutóbb január 19-én, Pakson hagyhatták el lógó orral a parkettet Sitku Ernőék. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/nykk45.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" />&#160;<B>A fehérvári mérkőzés krónikája</B></A></p>

Tragédia persze nem történt, hiszen a bajnoki cím legfőbb várományosának otthonában botlott az NYKK, amely sok más csapattal ellentétben a nagyszünetben még előnnyel vonulhatott az Aréna Savaria számára fenntartott öltözőjébe.

A második félidő elejének Falco-fergetege azonban elsöpörte a nyíregyháziakat, és a statisztikai lap is árulkodó arról, hogy hol is vesztette el a meccset a Déri-legénység: a mezőnydobások mutatója közötti különbség nem vészes (57, illetve 47%), a ráadobások száma viszont annál inkább. A Falco 74-szer, a Nyíregyháza majd’ hússzal kevesebbszer, csak 55-ször kísérletezett. Ezzel egyenes arányban áll a lepattanózásban rejlő különbség: a hazai gárda 43, az NYKK mindössze 14 gyűrűről lecsorgó labdát szerzett meg és a vendégek egyszer sem jutottak támadólepattanóhoz, míg a Falco – amely sikerével már biztosan élen zárja az alapszakaszt – 14-szer.

No, de fátylat a múltra, mert vasárnap újabb mérkőzés következik. Méghozzá hazai pályán az Albacomp ellen. A két csapat tökéletesen egyforma mérleggel (12 győzelem-9 vereség) várja a 21. fordulóból mostanra halasztott mérkőzést, így annak jelentőségét különösebben nem kell ecsetelni. Aki nyer, az szinte matematikailag is biztosítja felsőházi tagságát, és a jobb helyezésekért is harcba száll.

– Az elmúlt nyolc napban a kupában és a bajnokságban egy-egy vereséget begyűjtöttünk ugyan Vas megyében, de tragédia azért nem történt – ecsetelte a helyzetet Makrai László, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub Kft. ügyvezetője. – Az idény előtt kitűzött hármas célunkból kettőt már teljesítettünk, hiszen helytálltunk a Közép-európai Ligában, ahol három meccset nyerve ötödikként zártunk és a Magyar Kupában a négyes döntőért játszhattunk a Körmend ellen. A legfontosabb cél megvalósítása, a bajnokság felsőházi tagságának kivívása azonban még hátra van.

Mondanom sem kell, mekkora a jelentősége a vasárnapi találkozónak, amelyen nélkülözhetetlen lesz a közönségünk támogatása. Hat győzelem után belefért a Falco elleni idegenbeli vereség, és az alapszakaszból hátralévő öt mérkőzés mindegyikén mi vagyunk az esélyesek. A minimális célkitűzésünk a nyolcadik hely megszerzése, ha ettől feljebb zárunk az egyrészt a hab lenne a tortán, másfelöl viszont a csapat történetének eddigi legjobb szereplése az alapszakaszban. Hogy már most ideáig jutottunk abban elévülhetetlen szerepe van annak, hogy elsősorban a két névszponzor és a város támogatása révén nyugodt körülmények között készülhetünk a feladatokra.

A nyíregyháziakra a szerdai meccs és a hosszú utazás miatt ráfért a pihenő, ezért is került a megszokott szombat helyett vasárnapra az összecsapás. Az Albacomp számára is létfontosságú a meccs, amit jelez, a fehérváriak már szombaton megérkeznek Nyíregyházára. Ami a bajnokság további menetét illeti, mint jeleztük az április 5-re tervezett NYKK–Körmend meccset, illetve a teljes 23. fordulót március 22-re hozta előre a szövetség. A meccsnek még nincs végleges időpontja.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!