Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.02. 15:46

Szerelem, szenvedély nem csak hétvégén

<p>Nyíregyháza - Hétfőn este megérkezett az idei Vidor fesztivál első, igazi, tomboló színházi sikere! A nagyszínpadon a Madách Színház bemutatójaként a Jövőre, veled, ugyanitt 2 című darabot láthatta a közönség.</p>

Hétfőn este megérkezett az idei Vidor fesztivál első, igazi, tomboló színházi sikere! A nagyszínpadon a Madách Színház bemutatójaként a Jövőre, veled, ugyanitt 2 című darabot láthatta a közönség. Akinek szerencséje volt, mert állóhely sem igen akadt a színházban! A Vidorban egyébként is ez az igazán felemelő, mert a színház, a színjátszás, a közönség ünnepe! A Jövőre, veled, ugyanitt 2 első részét 1978-ban láthatta a közönség.

Évekig játszották, Schütz Ila és Sztankay István több mint ötszázszor léptek a színpadra. A közönség szerette a színészpárt és a történetet, hiszen Bernard Slade darabja az élet apró történéseiről, szerelemről és csalódásról, szenvedélyről és hűségről szól.

A világsiker meghozta a folytatást. Így született meg a második rész, amelyben a történet folytatódik, mégpedig ott, ahol az első rész végén abbamaradt. Doris és George továbbra is együtt töltik minden év valamelyik februári hétvégéjét egy kaliforniai motelben.Az első huszonöt év után további – fordulatokban bővelkedő – tizenhét esztendő következik.

Öröm és bánat, humor és szenvedély váltakozik a jelenetek során. Az a különleges kapcsolat, amely a két embert összeköti, ha néha lazulni látszik is, kibír minden érzelmi megpróbáltatást, és megmutatja kettőjük együvé tartozásának katartikus erejét. Hernádi Judit és Gálvölgyi János játsszák a folytatást. A játék szellemisége megmaradt, hiszen ezt az előadást is Szirtes Tamás rendezte.

Doris eljut az ötvenkilenc, George a hatvanharmadik évéhez. Sok minden változik: felnőnek a gyerekek, elindulnak a maguk útján, ami alig hasonlít a szüleikéhez. Ebben a világban csak Doris és George egymáshoz fűződő viszonya változatlan, amelynek legfontosabb elemei a hűség, a tisztelet, a megbecsülés, a szerelem, a barátság.

Amit a közönség a maga életében folyamatos, éveken át zajló változásként él meg, a színpadon percek alatt zajlik. Hernádi Judit és Gálvölgyi János játékában éppen ez a fantasztikus: képesek beszédben, testtartásban, tekintetben, mozdulatokban érzékeltetni ezeket a változásokat.

Ezért is lesz ebből a felszínen zajló romantikus vígjátékból valóságos emberi dráma, hiszen az életük célja nem a nevettetés, hanem a feladatok megoldása, egy önmagukról kialakított kép megvalósítása. Ha bárki megkérdezne, akkor az eddig látottak alapján a legjobb női alakítás díját Hernádi Juditnak, a férfiét pedig Gálvölgyi Jánosnak adnám. De – szerencsére – a Vidor fesztivál még tart néhány napig!

 

- Nagy István Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!