Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.03. 12:37

Intelligens iskola Nagykállóban

<p>Nagykálló - Hatvanmillió forintot nyert az önkormányzat az oktatási intézmények fejlesztésére.</p>

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett „A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése” című pályázaton 60 millió forintot nyert Nagykálló önkormányzata. A pénzből az Általános Iskola és a Középiskola Korányi Frigyes Gimnázium Intézményegység informatikai fejlesztése valósulhat meg.

– Oktatási intézményeinkben strukturális átalakítások történtek a közelmúltban, jelenleg pedig az általános- és középiskolára egyaránt az építkezés, a gyarapodás időszaka jellemző, hisz’ a Nagykállói Középiskolában néhány hónapja fejeződött be egy több mint 100 millió forintos fejlesztés, a Budai Nagy Antal Szakközépiskola Intézményegységben pedig rövidesen elkezdődik – az Európai Unió pályázatán nyert 27 millió forintból – az akadálymentesítés – mondja Juhász Zoltán polgármester.

– Az önkormányzat szándéka, hogy javítsuk a feltételeket az oktatási intézményekben, hogy komfortos környezet és a legmodernebb tanulást segítő eszközök álljanak a diákok rendelkezésére. Ezen kívül más területen is megpróbálunk tovább lépni, a nagykállói önkormányzat valamennyi pályázati kiírásra jelentkezik – legyen szó kerékpárút, csapadékvíz elvezető rendszert építéséről, a harangodi üdülőövezet, vagy a strand fejlesztéséről.
A mostani nyertes pályázat elsődleges célja: az oktatási infrastruktúra fejlesztése, az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, az ún. „intelligens iskola” létrehozása, ami az elnyert 60 millió forint értékű eszköztámogatásból valósulhat meg.

– Az általános iskola a pályázatnak köszönhetően olyan eszközöket szerezhet be, melyek megjelenése a napi pedagógiai gyakorlatunkban újabb, jelentős változást eredményez a jövő tanévtől. Ez 67 darab iskolai munkaállomás csomag megvásárlását jelenti, amely a csoportos vagy egyéni feladatmegoldást, az elektronikus számonkérést és vizsgáztatást, valamint a szaktantárgyi oktatást segítik. Ezen kívül 17 darab tantermi csomagot, amivel a tantermek 40 százalékát tudjuk felszerelni – tájékoztat Birta Ferencné, az Nagykállói Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója. – Egy-egy tantermi csomag: hordozható számítógépet, projektort, interaktív táblát, dokumentum kamerát és a használatukhoz szükséges digitális eszközöket tartalmazza.

Az általános iskola még egy WEB csomagot is kap, amelyet intézményi online tartalom- és adminisztrációs szolgáltatás fejlesztésére, iskolai weboldal készítésére, intézmények közötti kapcsolattartásra tudnak használni.

– Alapvető fontosságúak azok az eszközök, amelyeket ennek az eszköztámogatásnak köszönhetően sikerül beszerezni, ugyanis hosszú ideje nem volt lehetőség pályázati úton a gimnáziumok infrastrukturális fejlesztésére. Elsősorban a szakképző intézmények pályázati ellátása volt preferált – mondja dr. Elek Tamás, a Nagykállói Középiskola igazgatója.

– A Korányi Frigyes Gimnázium Intézményegységbe a pályázatot elnyert eszköztámogatásból 59 új számítógépet tudunk beszerezni és 11 tantermi csomagot. Nem tekintjük „varázsszernek” ezeket az eszközöket, de ma már az interneten olyan nagy mennyiségű elektronikus tudásbázis van szaktantárgyakra lebontva, amelyek segítik a pedagógusok és a diákok munkáját.

- M. Magyar László -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!