Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.06. 14:09

Új programmal a régi panelekért Nyíregyházán is

<p>Nyíregyháza - Csak ott lehet sikeres a panelrekonstrukció, ahol a lakóközösség is belefekteti önerejét – mondta Csabai Lászlóné.</p>

Ebben az évben országos szinten mintegy 10 milliárd forintot költenek a panelházak rekonstrukciójára illetve azoknak tűzvédelemére, ez mintegy 820 ezer iparosított technológiával épült panellakást érint – hangott el pénteken délelőtt a Jósavárosban megtartott sajtótájékoztatón.

A panel–, az egycsatornás gyűjtőkémények felújítását támogató és a távfűtéses lakások korszerűsítését szolgáló programok az Új Magyarorország Lakásfelújítási Program (ÚMLP) keretében indultak el február elsején, amelyre május végéig már 1800 pályázat érkezett. A pályázati kiírás néhány pontban változott, vagyis a korszerűsítésre adható állami támogatást félmillió forintban maximalizálták, de emellett megmarad a lakóközösség 1/3-mad kötelező saját ereje, a fennmaradó részt a pedig az önkormányzat saját döntése alapján finanszírozhatja.

– A korábbi években Nyíregyháza ebben a panelprogramban élenjáró várossá nőtte ki magát, a régióban pedig legnagyobb mértékben élt ezzel a lehetőséggel, most pedig eljött az idő, hogy a tapasztalatokat hasznosítva még egy lépést tegyünk előre – mondta el a tájékoztatón Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára.

Nyíregyházán 13 ezer panellakás van, amiből az év végéig 5600–at újítunk fel teljesen. Az új programban 3400 lakás rendbetételét támogatjuk 2010–ig, ez az összes panellakás 65%–át jelenti. Ha a projekt ebben az ütemben haladna, 2015–2017–re energiatakarékossá lehetne tenni a város összes társasházát – hangsúlyozta Csabai Lászlóné polgármester. Hozzátette: sikert ott könyvelhettek el, ahol a lakók maguk is belefektették az önrészüket a fejlesztésbe, amelyet egyébként duplán visszakapnak az energiamegtakarításból és a ház értékének növekedéséből.

– Az első fordulóban 50%–ig egészíti ki az önkormányzat a támogatást, ezzel tudjuk csak vállalni, hogy mind a 3400 lakást felújítsunk. Ehhez azonban elengedhetetlen a közös képviselőkkel való további egyeztetés, hiszen nem akarjuk, hogy a kelleténél lassabban haladjon ez a sikeres fejlesztés.
A tájékoztató után egy szemléletes bemutatót tartottak a fővárosi túzoltók a paneltüzek keletkezési okáról, és a megelőzés eszközeiről is.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!