Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.07. 12:28

Grillezhetünk a konyhában is

<p>Nyíregyháza - Csirkét rövid ideig süssük, a marhát pácolás után tegyük a rácsra. Cziránku András mesterszakácsot néhány praktikus tudnivalóról kérdeztük, azért, hogy valóban sikeres legyen a szabadtűznél tett gasztronómiai kalandozásunk. </p>

11:48: A grillezés szabályai

A parázs jól izzon és már ne lángoljon! Füstölt húsárut, mint pl. a sonka, lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő nitrozamin vegyületek keletkeznek! A sovány hús az erős hő hatására kiszárad és rágós lesz. Ne sózzuk meg soha grillezés előtt a húst, mert az nedvességet von el. Marinád használatával a hús különösen aromás és puha lesz. A megszenesedett húst vágjuk le. Amennyiben alufóliát használunk, a matt fele nézzen a parázs felé! Aromásabb lesz a grillezett hús, ha a parázsba összegyűjtött, szárított hagyma-, és fokhagymahéjat dobunk. Ne dobjuk el a kivágott öreg szőlőtőkéket. Az egyik legkiválóbb faanyag a grillezéshez.

 

Receptek a hétvégére

Vadított tarja szabadtűzön

Hússzeleteket újjnyi vastagra vágunk, egyik oldalukat kissé megveregetve ,,bevadítjuk" a következő olajos masszával. 2 dl olajba 2 kávéskanál durvára őrölt színes borsot szórunk, hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, 1 evőkanál kechupot, fél dl sört. A pácot a húsra kenjük, zárható tálba rétegezzük a szeleteket. A húsok közé hagymakarika és majoranna, rozmaring, tárkony - zöldfűszerek ízlés szerint - kerülnek. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, 1-2-szer átforgatjuk. Sütés előtt megsózzuk. Faszénparázson, cukkini, hagyma, fóliás burgonya társaságában grillezzük puhára.

Beküldte: Maklári Sándorné, Aranyosapáti

Virslifalatok

12 db virslit egyforma darabokra vágunk. Egyenként becsavarjuk vékony szalonnaszeletekbe. 2-2 zöld és piros színű zöldpaprikát széles csíkokra vágunk, megsózzuk, majd a szalonnába csavart virsliket felváltva a kétféle színű zöldpaprikával nyársra húzzuk. Parázs fölött megsütjük.

Szerb csevap

1,5 kg birkahúst kétszer ledarálunk, átgyúrjuk, rozmaringlevéllel, őrölt feketeborssal, sóval fűszerezzük, 1,5 dl olajjal lazítjuk, majd újjnyi kolbászkákat formálunk a masszából. Faparázs felett pirosra sütjük. Apróra vágott hagymával, paprikacsíkokkal és paradicsommal, salátával tálaljuk.

Joghurtpác

Elkészítéséhez 1 pohár joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál koriander szükséges. A fűszert mozsárban megtörjük, a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, a hozzávalókkal elkeverjük, baromfihúsok pácolására használjuk.

Hús nélkül-Zöldségnyárs

Megtisztítunk és feldarabolunk 4 közepes hagymát, 4 cukkínit, 2 paradicsompaprikát, 8 nagy gombát, és váltakozva nyársra húzzuk őket. Olajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk a nyersanyagokat s grillrácson vagy parázs fölött forgatva pirosra sütjük.

 

11:35: A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. - Ma már sokféle alkalmatosság létezik, amin, s amiben szabad ég alatt rakott tűz felett süthetünk és főzhetünk. Egy egyszerű öntöttvas lap is megteszi, ami alá lábakat készítünk. Mindenféle hús alkalmas grillezésre, csak a megfelelő előkészítésen van a hangsúly. A marhát, vagy a tarját érdemes pácban érlelni néhány napik, ez nem csak a sütést rövidíti le, de jobb ízt is ad a sültnek. A pácolás nélkül rácsra helyezett vad vagy marha elkészítése, akár két órát is igénybe vehet, amit nem biztos hogy türelmesen ki bír várni a korgó gyomrú vendégsereg.

Mézes alma roston

Szárnyasokat is grillezhetünk, ezek viszont kevesebb mint fél óra alatt porhanyósra pirulnak, ne süssük túl őket, mert szétesnek. Minden alkalmas grillezésre, a zöldségek, a gyümölcsök, a halak is. Bátran használjuk köretnek friss zöldségből készült salátákat, s ne felejtkezzünk el a mártásokról, amelyeket ugyancsak friss fűszernövényekkel még pikánsabbá tehetünk. Egy grillezős délutánon a desszert is készülhet grillen.

Letisztított lapon vajat forrósítunk, s amikor hűlt egy kicsit, egyenletes karikákra szelt gyümölcsöket helyezünk rá. Ezeket mindkét oldalukon megpirítjuk, megpuhítjuk, s mielőtt elkészülnek egy pici fahéjjal, s mézzel karamellizáljuk - javasolta a mesterszakács.

A szakembertől azt is megtudtuk, a bérházban élőknek sem kell lemondaniuk a grillezés élményéről. Minden grillezhető a panel konyhájában is, ami egy serpenyőben elkészülhet. Általánosságban elmondható, hogy legjobb ha olívaolaj és napraforgóolaj keverékét használjuk, az előző ízesebb, a másik viszont hígabb. Burgonyát legjobb parázson fóliában sütni, s ez fűszervajjal, pikáns túróval tállalva akár egy önálló uzsonna is lehet. Bográcsban ugyancsak szinte minden megfőzhető, s a szabadban készült ételnek sehol nincs párja.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!